Цената на тон кланично тегло на свинското месо у нас през юни се понижи съществено до 3658 лв./т. Освен че това е най-ниското ниво за изминалите шест месеца (-10% спрямо месец май) за първи път от началото на годината цените спаднаха под стойностите от 2019 г. (-4% на годишна база), анализират от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). 

Голям ръст в произведеното месо от животновъдни стопанства

Европейските цени също тръгнаха надолу, но надеждите са за постепенно възстановяване на износа за Китай, което да не позволи българското месо да не падне под 3,60 лв./кг. 

На фона на общото намаление на производството на свинско месо в ЕС, което е с 2,1% за периода януари-април 2020 г. спрямо година по-рано, България отчита най-голям спад – с 25%. 

Според анализаторите високите нива през предходните 2 години едва ли ще се повторят през настоящата година.

Спад с 10% на годишна база има и при цените на едро на пилешкото месо. Следвайки сезонната ценова динамика, определена от по-голямото търсене на пилешкото месо през лятото, се очакват цени до 2,90 лв./кг кланично тегло, което е близо до миналогодишното равнище, като средните цени за годината ще бъдат по-ниски от миналогодишните, твърдят от CAPA.

Данните за първите четири месеца на 2020 г. показват, че производството на бяло месо в кланиците нараства с 11% на годишна база, което свидетелства за силното търсене. Най-сериозно е увеличението на месото от патици – с 35,5%, отчитат анализaтoрите. 

За говеждото и телешкото не се предвиждат съществени ценови промени. Очакванията са и през следващия месец цените на тон кланично тегло да се задържат на ниво, превишаващо това от 2019 г. Наблюдаваните съществения колебания по месеци могат да се обяснят с небалансирания пазар и различията в качеството на продукцията, обобщават пазарните експерти.