Ситуацията в родното свиневъдство през 2024 г. е добра и стабилна по думите на изпълнителния директор на Асоциация на свиневъдите в България (АСБ) Димитър Михайлов. Разговаряме с него за актуалните теми в бранша, статистиките и очакванията за следващата година.
Според предварителните данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) тази година у нас се наблюдава увеличение в броя на заклани свине с около 10%. Очакванията са годината да завърши с производството на 80-82 хил. тона свинско месо, добавя Михайлов.
„Ще видим как ще се развие пазарът в края на декември и дали няма да има малка изненада в статистиката, да се окаже, че имаме малко по-голямо производство, но не мога да го заявя със сигурност. Тези количества са около 40% от нуждите на пазара.
За преработвателната индустрия се разчита предимно на внос, като за миналата година той възлиза на 127 хил. тона, а за 2024 г. се очаква да е около същите нива. Не се отчита значително отклонение в обемите. 55% от вноса са замразени продукти на части от трупа, а останалите - охладени части на трупа”, информира Михайлов.
Тази година и в световната статистика България се открои със съживяване на свиневъдството си. Според доклада на USDA нарастването на свинете майки е най-голямо в Испания, Полша, Холандия, Дания и България, а производственият ръст е предизвикан основно от поевтиняването на фуражите в края на 2023 г.
Свиневъди отчитат ръст, но какви са прогнозите за пазара?
По отношение на предизвикателствата в международен план, които пряко могат да засегнат свиневъдството и в България, Михайлов подчерта значението на политиката на САЩ - дали новата администрация ще наложи мита върху вноса на стоки от Азия и Европа. Това може да промени посоката на земеделието и животновъдство, да доведе до преориентиране на пазарите и да промени цените на основните суровини.
„На европейския пазар през последните 2-3 години се наблюдава значително свиване на производството на свинско. За 2021 г. са произведени 23,4 млн. тона свинско месо, а през 2023 г. – 20,6 млн. тона.
Това е сериозен спад, дължащ се на Зелената сделка, изискванията за парниковите газове, изкупуването и затварянето на свинеферми в Нидерландия и Белгия и по икономически причини в Германия и Франция. Тези държави са сериозни производители не само за собствения си пазар, а заемат голяма част от износа на Европейския съюз (ЕС).
Тази година (2024 г.) се очаква Европа да задържи темповете на производство от миналата, а догодина да има спад с 0,2% – тоест налице е едно стабилизиране. Такова се очаква и при цените, но да видим как ще се развият културите, защото фуражът сформира 65-70% от стойността в свиневъдството.
ЕС изнася около 2,8 млн. тона свинско месо за трети страни, там също виждаме сериозно намаление. Политиката на Китай е да си задоволява собствените нужди. В този смисъл ЕС трябва да търси нови пазари за реализация на продукцията”, заявява браншовият представител.
На Европейско ниво това, което също силно вълнува фермерите, включително свиневъдите, е сделката с Меркосур. Стопаните се опасяват, че тя ще отвори европейските пазари за по-евтино месо и земеделска продукция.
Мнение: Регулациите и зелените изисквания водят до малко производство и висока себестойност
„Не можем да се конкурираме с методи за отглеждане на животни, прилагани от миналия век и ние да се конкурираме с тях при всички изисквания за хуманно отношение. Например клетките за бременните животни са премахнати в Европа през 2014 г., а в Бразилия се очаква те да бъдат премахнати през 2041 г. Това няма как да не рефлектира върху конкурентоспособността на Стария континент” подчертава изпълнителният директор на АСБ.
„Имаме желание да предприемем стъпки в тази посока, за да може бизнесът да разширява своето производство и да реализира продукция и на други пазари. Румъния и Гърция са основни дестинации, където се търси нашата продукция и българските фермери имат възможност да реализират както готови продукти, така и живи животни на тези пазари, но 2-ра зона ни пречи да изнасяме”, коментира още Димитър Михайлов.
На финал представителят на свиневъдите обърна внимание и на проблема със сушата, респективно с напояването, които засягат и стопаните на свине. „Не малка част членовете ни имат земи и отглеждат суровина за производството на фуражи за животните си, затова напояването е една изключително важна тема предвид промените в климата”, казва още Димитър Михайлов.
0 КОМЕНТАРА