„Държавата трябва да има цялостна визия за политиката в свиневъдния сектор за следващите 10-20 години напред, хоризонт, който да очертава какво искаме да постигнем. По данни на Европейската комисия цените на свинското месо у нас са между 10 и 25% по-високи от тези, които са в ЕС.
В България липсват достатъчно големи кланици, които да набавят нужните количества свинско месо за преработвателната индустрия, от една страна, от друга западните колеги икономисват от мащаба. Третото нещо у нас е неоползотворяването на 100% на трупа на животното. Имаме много потенциал в тази посока, за да намалим стойностите и да добавим стойност към продукцията“, коментира по време на форум, посветен на свиневъдния сектор, Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България.
Според него бизнесът трябва да е по-амбициозен, за да може да се развива и расте.
По думите му структурата на стопанствата след кризите, които доведоха Африканската чума по свинете (АЧС) и Ковид 19, се е променила.
„Забелязва се че по-малките ферми се окрупняват или изчезват и операторите в Западна Европа стават все по-големи. В България това може да се случи чрез коопериране, имаме примери в това отношение, но малките и средните фирми са гръбнакът на една икономика и те имат своето място на пазара“, допълни още Михайлов.
„Трябва да правим нишови продукти, да търсим пренадена стойност“, категоричен бе управителят на Свинекомплекс „Голямо Враново“ Вихрен Димитров.
В момента в свинекомплекса се отглеждат около 5000 прасета от породата „Черен ангел“, която е създадена на базата на Източнобалканската свиня.
„В момента цената на прасета живо тегло в България е много по-ниска, отколкото в Европа, където е 1,65 евро, а при нас не можем да стигнем 1,20 евро/кг. На нас малките кланици ни извиват ръцете и всъщност ако ние вдигнем поголовието 3 пъти, ще има работа и за малките кланици, и ще излезем и на международния пазар“, коментира още Димитров.
Според него въпрос на време е в страната да се направят 1-2 модерни големи кланици, които да могат да осигуряват месо според изискванията на месопреработвателната индустрия. Държавата обаче трябва да подпомогне сектора.
„Държавата може да ни даде данъчна ваканция, да ни даде терен, защото ние можем да вдигнем поголовието 2-3 пъти само от ДДС. В Испания, например, ДДС е 8%, а при нас е 20%. Само за година можем да спестим 100 млн. лева от ДДС от прасетата, които отглеждаме“, допълни още Вихрен Димитров.

0 КОМЕНТАРА