60% от нужното за пазара в България свинско месо се осигурява от внос, коментира за Агри.БГ Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България (АСБ). По думите му основните дестинации, от които идва вносното месо, са Испания, Германия, Франция, Белгия, Нидерландия, Унгария.
След обявяването на огнище на шап във ферма в Германия в областта Меркиш-Одерланд, граничеща с Полша, всички животновъди у нас следят развитието на ситуацията с особено внимание, тъй като болестта може да има сериозни икономически последствия относно възприемчивите животни - говеда, биволи, свине, овце, кози.
“Подобно заболяване води до много икономически загуби. Това е друго икономическо заболяване, подобно на африканската чума по свинете (АЧС), но този път с разширен обхват, не само говеда, а и биволи, овце, свине, което е доста сериозно, което може да наруши логистичните вериги, което е доста сериозно за сектора на животновъдството”, коментира още Михайлов.
БАБХ призовава за повишена бдителност след огнище на шап в Германия
България изнася около 7000 тона свинско месо, допълни изпълнителният директор на АСБ, като основни пазари са съседните страни - Румъния и Гърция. След появата на чума по овцете и козите у нас Румъния вече реагира и забрани вноса на месо от фермите от региона на огнището с чума, регистрирано и от ЕК. По думите на Михайлов по този въпрос са водени преговори, позиция има и от аграрното министерство.
“Очакваме проблемът да бъде разрешен, но по отношение на шапа ситуацията е по-сериозна, защото той може да блокира абсолютно цялата търговия в ЕС с животни и с месо, защото това е най-силно заразното заболяване”, категоричен бе Димитър Михайлов.
Подобни катаклизми в животновъдството задължително се отразяват и на цената на месото.
“Винаги има фактори, които могат да повишат или понижат цената на свинското месо. Това, което сме наблюдавали и при АЧС обикновено при възникване на заболяване отначало имаме свръхпредлагане на пазара, защото хората започват да намаляват главоломно животните, за да могат да спасят икономически, което води до намаляване на цените. След като отмине този период и останат по-малко количества и спрямо търсенето е възможно повишаване на цените. Това се случи и при АЧС”, коментира още Михайлов.
0 КОМЕНТАРА