До края на юни трябва да се нотифицира помощта за хуманното отношение. Липсата на редовно правителство и бюджет обаче притесняват свиневъдите. 

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Няма опасност да липсва хуманно отношение следващите седем години, но Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България, се притеснява за размера на средствата.

"Никой в момента не може да каже нищо конкретно, а нотификацията трябва да бъде подадена до края на юни", обяснява той.

В момента спрямо държавните помощи ЕК разрешава на национално ниво да се подпомага сектора. За разлика от нас - страните, които имат стратегия и действащи правителства, гласуват помощи за различните сектори.

„Със сигурност ще се стигне до някакъв бюджет, ние сме си дали сметките преди няколко месеца. Посочили сме ставките според пазарните цени, които са обновени, но това е само предложение, което все още не е обсъждано“, казва Михайлов. 

Комисията по земеделие в Европарламента застана на страната на животновъдите

В момента от сектора водят активна комуникация с Copa-Cogeca, пишат и до българските евродепутати, във връзка с Директивата за индустриалните отпадъци.

"Настояваме да останат същите прагове, защото промяната ще се окаже пагубна за цялото европейско земеделие. Дребните производители или ще затворят, или ще се трябва да се обединяват в по-големи комплекси, за да отговорят на изискванията. Всичко това е свързано с инвестиции в допълнително оборудване. Всички са „за“ запазване на праговете, но водещата комисия в ЕП е тази по околна среда“, сподели още експертът. 

Ако се приложат тези прагове 65% от свиневъдството в целия Европейски съюз ще попадне под ударите на тази норма.