От сектор "Свиневъдство" са представили в Министерството на земеделието предложение за нови ставки по държавната помощ за доброволно поети ангажименти за хуманно отношение и очакват в най-скоро време да ги обсъдят на работно заседание във ведомството.

Всичко за Кампания 2023 

„Предложените ставки отразяват реалните стойности на пазара в момента. Надяваме се на диалог, в който да се стигне до решение и новите нива на подпомагане да бъдат предложени за одобрение от Европейската комисия. Това е много важно за нас, защото сектор Свиневъдство се подпомага единствено от държавната помощ за хуманно отношение към свинете“, коментира за Агри.БГ Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България. 

Димитър Михайлов: Сектор Свиневъдство се подпомага единствено от държавната помощ за хуманно отношение.

От думите му става ясно, че ставките не са променяни в два програмни периода. Те отразяват развитието на свиневъдството към онзи момент. В новото предложение на бранша за ставките е отчетена инфлацията, която до момента е натрупана.

„Тя по никакъв начин не се компенсира нито от цените за реализация, нито от получаваните досега суми. Да не говорим, че в най-тежкия период по време на АЧС за съжаление имаше и моменти, когато годишната сума не беше изплащана навреме. По време на последното редовно правителство все пак успяхме да получим всички неизплатени средства и важната помощ, която е заради конфликта в Украйна.

В тази връзка лош сигнал до момента е, че няма механизъм, по който свиневъдите да получат извънредна помощ за разлика от другите сектори. Това е доста сериозен проблем, като се отчете икономическата ситуация“, каза още Михайлов. 

Свиневъдите вече са направили запитване в аграрното министерство за получаване отново на кризисна помощ, но по предварителна информация Михайлов не е голям оптимист, че това може да се случи, освен ако няма редовно правителство, с което да бъде обсъден проблемът, който поставя отрасъл в неравностойно положение. 

Вижте още: Идва краят на евтиното свинско месо, прасетата са с 26,4% по-малко за година

За свиневъдите начините за подпомагане по Стратегическия план са както и досега – има възможност само и единствено да се възползват от инвестиционните интервенции, познати досега като подмерки 4.1 и 4.2 от ПРСР.

„След дългите преговори в тематичните работни групи по Стратегическия план, останаха неглижирани исканията на сектора. Таванът на самите мерки беше намален на половина. При това положение едва ли производителите ще могат да се възползват, защото няма икономически смисъл от това да изпълняват проекти при прекалено ниско финансиране", уточни Михайлов.  

Максималният размер на допустимите разходи за големи стопанства е до 750 хил. евро, за малки стопанства таванът е до 250 хил. евро, а за средни – до 500 хил. евро. Интензитетът на подпомагане е до 50%. 

 

„При предстоящото отваряне на Стратегическия план, ние ще се борим в посока да се върнат старите нива на финансиране, защото иначе абсолютно се обезсмисля целия процес“, категоричен е изпълнителният директор на свиневъдната асоциация.