На 21 март стана ясно, че европейският пазар отново отваря врати за българското свинско. Важно уточнение е обаче, че ограниченията заради Африканска чума по свинете (АЧС) са облекчени само за 5 области на страната – Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград и област София, както и за община Аксаково във Варненско.

Заразени диви прасета в дивечовъдните участъци на Асарел-Медет

Прессъобщението на БАБХ завършва с уточнението, че към момента свинското месо с произход от български свинеферми свободно се продава във всички търговски обекти на страната. На практика обаче не е точно така, твърди Вихрен Димитров пред БНР. Той е изпълнителен директор на свинекомплекса в Голямо Враново, в който бяха избити всичките 38 хиляди прасета заради огнище на вируса.

Днес неговият обект е възстановил производството, но месото, което продава, носи диамантен печат. По същия начин е маркирана и продукцията от останалите свинеферми в Северна България, където бяха установени огнища на АЧС при домашни и индустриални свине. От друга страна, с кръгъл печат са областите в Южна България, където са открити заразени само диви прасета.

Казусът е следният. Диамантеният печат не пречи месото да се продава в рамките на страната, но по думите на родния свиневъд областните служби на БАБХ съветват месопреработвателите, които оперират главно на юг, да не купуват месо от север, тъй като ще си усложнят живота с по-строги проверки и повече документация. Така излиза, че е по-добре да внасят европейско свинско.

В същото време румънски свиневъди идват у нас, за да репопулират с наши прасета, което по думите на Вихрен Димитров е големият парадокс.

Гледната точка на БАБХ бе представена от зам.-директора Цвятко Александров. По неговите думи няма държава членка, при която забраната за продажба на месо в границите на ЕС да се вдигне за всички райони от раз. В това отношение стопаните от Северна България няма защо да се чувстват „наказани“. 

Първата крачка е направена, БАБХ продължава комуникацията с ЕК. Той увери, че до месеци може да има ново изменение и да паднат още рестрикции за европейския пазар.

По отношение на продажбите в рамките на страната Цвятко Александров абсолютно отрече да има връзка между възбраната на свинекомплексите покрай Дунава с огнищата на АЧС от румънска страна. 

„Ако има доказателства за такива послания, нека да ни бъдат предоставени. Няма проблем да се продава месо в цялата страна, както и в Румъния, тъй като те попадат в същата регионализация заради АЧС. Няма кой знае какви допълнителни мерки, които да утежняват тази търговия”, категоричен е зам.-директорът на Агенцията по храните.