Притеснението от приближаването на опасната Африканска чума по свинете  (АЧС) не е малко. Свинекомплексите край Дунав са почти на огневата линия. 
 
 
Един от тези комплекси е в село Голямо Враново, община Сливо поле. Свинекомплексът е разположен на 300 дка. Подсилихме външната ограда с метал и бодлива тел, разказа за Фермер.БГ  Вихрен Димитров, изпълнителен директор  на свинекомплекса, в който се отглеждат 30 000 прасета
 
По думите му проблемът е, че никой не може да предвиди откъде ще дойде заразата, защото може да стане и с комар, а против тези насекоми нещо не може да се направи. 
Иначе мерките са стриктни. Влизащите автомобили в свинекомплекса се дезинфекцират, хората също. В бялата зона влизат само определените работници, които се къпят постоянно, а освен това храна във въпросната зона не се допуска в никакъв случай. 
 
„Това, което за биосигурност ние можем да направим, го правим. Всички големи свинекомплекси в България спазват тези мерки“, посочи Димитров.  
Най-близкото огнище от свинефермата е на север от Тутракан  - Отеница в Румъния, което като разстояние от Горно Враново е на около 30 км. 
 
 
„Според европейския регламент, ако се открие заразено питомно животно в радиус от 3 км, нашите прасета  и всички в този 3-километров радиус трябва да бъдат евтаназирани. Ако пък в 10-километров радиус се открие зараза, при нас ще бъде обявена карантина. Това за няколко месеца е икономическа смърт, защото нищо не може да влиза и да излиза от свинекомплекса. А тези животни трябва да ядат нещо“, посочи Димитров. 
 
Той смята, че този регламент трябва да се промени
„Искаме, ако се стигне до тази патова ситуация, в 10-километровата зона да се направи канал, да изследват нашите животни, че им няма нищо и да можем да. Поляците се борят в ЕС и те да получат отстъпка за това нещо, но богатите страни още не ги е ударило това нещо и затова те не предприемат нищо“, коментира Димитров. 
 
Иначе самото месо не пренася зараза към хората, но производителите търпят огромни икономически загуби. 
Димитров пресметна, че ако в най-лошия случай, се наложи да бъдат евтаназирани всички 30 000 прасета в свинекомплекса, който управлява, това ще струва 6 млн. лв. 
 
„Но не сме само ние. Става ефектът на доминото. И много се съмнявам да има кой да ни възмезди“, посочи той. 
 
В Румъния вече са унищожени 123 000 свине, като чумата порази и най-голямата свинеферма в северната ни съседка.  По последни данни огнищата са 725 при домашни прасета в 156 населени места в северозападната и югоизточната част на страната. Заболяването се разпространява основно от югоизточните райони в посока запад и към Централна Румъния. Местните медии определят навлизането на болестта в Румъния и нанесените щети на свиневъдния сектор като „национална катастрофа“.
 
„Не е ясно при навлизане на Африканска чума в България, къде ще се унищожават всички заразени прасета. До скоро у нас имаше два лицензирани екарисажа – в Шумен и Варна, но през пролетта и двата бяха затворени за нарушения, а финансирането им бе спряно. Пред Европейската комисия е обявен софийски мобилен инсенератор, но според представители на бранша той няма капацитета да обслужва цялата страна“, предупреди вчера председателят на АРСИС – Шумен Радостина Донева.