Правителството на Полша прави всичко възможно, за да откаже семейните ферми от свиневъдството, смята Кшиштоф Толвински от Федерацията на семейните стопанства в Полша, пише изданието BalticReporter.

Дезинфекцират по границата с Турция и Гърция заради АЧС

Според него борбата с Африканската чума по свинете (АЧС) се базира на ликвидацията на ферми.

Към такива мисли фермерите са подтикнати от лошата организация на търговията в карантинните зони, а също така сложната процедура по утилизация на свинете от тези зони.

Например, поради ограничителните мерки, въведени в карантинните райони, скотобойните не могат да приемат животни от окръга. Свиневъдите се налага да превозват животните за коляне на стотици километри – до територии, свободни от вируса АЧС.

На дребните фермери им се налага да събират по повече животни, за да намаляват разходите, коментира Олег Иванов, председател на „Зелен фронт“, организация, която защитава фермерите в Калининградска област.

Фермерите в зоните на заразата не могат да продават свинете си. Месопреработвателите не могат да ги купуват. Ветеринарните лекари са дезориентирани. Това са проблеми, за които се знае вече няколко години, коментира Толвински.

Ако властите имаха желание да помогнат, те трябваше да позволяват на скотобойните в карантинните зони да изкупуват свинете на местните фермери, категоричен е той.

Друг проблем е понижаването на цените на живите животни от зоните, обхванати от вируса.

По думите на фермери след регистрирането на огнище и установяването на ограничения цената на свинете незабавно пада. Освен това автоматично се налага 30-дневна забрана за превозване на животни – време, през което свинете, готови за продажба, може да преминат в друг клас и отново да се обезценят.