Свиневъдната промишленост в Австралия се сблъсква с трудности на два фронта: цените падат до нови минимуми, а издръжката за производство стремително расте, пише изданието meatinfo.

В кои сектори субсидиите дават най-голям ефект?


Съгласно ABC Online налице е истинска криза, която провокира много производители да излязат от бизнеса. Останалите се намират на ръба на оцеляването.

„Това е най-сложният период за отрасъла, който продължава вече 12 месеца“, казва Джок Чарлз, представител на свиневъдния комплекс Berrybank Farm, Виктория.

В момента се намираме в ситуация, която ни носи около 100 долара загуби на животно, допълва той.

Австралийските свиневъди по принцип сами отглеждат фуража за свинете си, но тази година бе суха и това доведе до намаляване на реколтата от зърно до най-ниското за последните 10 години ниво. Зърното струва скъпо, около 460 долара за тон. За поддържане на животновъдна ферма това е твърде висока цена. За фураж отиват около 60-70% от производствените разходи. Тон смлени смесени зърна и семена в момента струва 600 долара.

Съгласно отчета на ABC, индустрията за производство на свинско месо в Австралия през последните три години се радваше на период на процъфтяване, но от началото на миналата година производството надхвърли потреблението. Излишъкът от свине на пазара рязко понижи цените. Голяма част от свинското месо, произведено в Австралия, се реализира на вътрешния пазар. Едва 10% се изнасят. Поради това щом производството надхвърли търсенето, отрасълът навлезе в криза и в момента е на загуба.

Отрасловата организация Australian Pork Limited (APL) призна, че някои производители вече са извън бизнеса, но за момента не е известно колко свиневъди са затворили фермите си. В известен смисъл австралийската свиневъдна индустрия стана жертва на собствения си успех, тъй като добрата генетика осигури по-бързи темпове на растеж на производството.

Отрасълът носи и добри новини: австралийците започнаха да консумират повече свинско месо. През последните 7 години потреблението на човек от населението нарасна от 8 до 12 кг и продължава да се увеличава.