Свинекомплексът в русенското село Бръшлен бе единият от четирите обекта в областта, засегнатите от чумата по свинете. 40 хил. животни бяха хуманно избити, за което държавата определи обезщетение в размер на 4 млн. лв.

Вихрен Димитров: Няма кланица с открит вирус. Как чумата да дойде от кланица?

От ръководството на свинекомплекса обаче смятат, че тази сума не е изчислена по пазарни цени и е занижена с 2,5 млн. лв. Дори обмислят да съдят Областната дирекция по безопасност на храните в Русе (ОДБХ).

„Ние имахме назначен независим оценител, който изготви оценка по пазарни цени. И в един момент тази оценка не се призна, а се извади нов акт, който беше вече по някакви цени на НСИ, които изобщо не отговарят на реалността,“ каза Христо Стойков, управител на фермата в Бръшлен, за bTV.

В отговор на претенциите на комплекса към обезщетението, ветеринарните власти твърдят, че са направили, каквото е зависело от тях, но признават, че в закона има пропуски.

„Нормативната уредба е отпреди 10-13 години. Би трябвало да бъде предвидено в такава фаза, но ето че някои неща са били пропуснати. Ние няма какво да направим. Нещо, което да е различно от това, което е описано в закони и наредби,“ каза д-р Георги Дяков от ОДБХ-Русе.

От свинефермата в село Бръшлен за изчислили, че са им нужни над 12 млн. лв., за да заработят отново. Затова очакваното обезщетение никак не е маловажно за тях. На фаза изчакване са и техните колеги от село Голямо Враново.

„Във връзка с обезщетенията още не сме взели нищо. Към нещо, което не сме го видели и не сме го получили, няма как да имаме претенции," коментира Вихрен Димитров, изпълнителен директор на свинекомплекса в Голямо Враново, за Агри.БГ.

Вихрен Димитров: „Вчера бях в София и ги питах, те ми отговориха, че чакат пари от Брюксел.“

За разлика от техните колеги от свинекомплекса в село Бръшлен, в Голямо Враново не са правили отделна оценка, „защото държавата не приема независим оценител,“ обясни г-н Димитров.