Подпомогане на малките стопанства в България е необходимо, въпросът е как ще бъде приложена на практика една такава схема. Това заяви в рамките на дискусия за предложената в ПРСР 2014-2020 г. специална подпрограма за подпомагане на малките стопанства Свилен Костов от Центъра за иновативно земеделие, предаде Фермер.БГ.

 

По думите му, за да има ефект, е необходимо схемата да се приложи по начин, който „няма провокира включването на нови кандидати с единствена цел получаване на субсидия“. „Статистиката от последните 5 г. не се е променила – активните земеделски стопани, които участват в СЕПП, запазват броя относително стабилно. Само през 2012 г. има малко увеличение на броя, но като цяло активните земеделци са около 87 000 човека. От тях около 50 000 са хората, които биха имали изгода от участие в схемата за подпомагане на малси стопанства.

 

ЕК предвижда такава схема не за да раздаде „пари на калпак“, а за да облекчи администрацията и това е записано в регламента. С новите правила и зелените плащания ще се завишат значително изискванията към кандидатите за директни плащания. Точно затова ЕК дава възможност част от земеделските производители от покриване на изискванията за зелени плащания. Това, обаче, става с решение на страната-членка“, мотивира се Костов. И припомни, че България трябва да вземе решение относно прилагането на схемата за подпомагане на малки стопанства до август 2014 г.

 

По думите на Костов има четири възможности и те са детайлно разписани в регламента. „По две от тези възможности, чисто математически, може да се получа така, че фермери, които иначе биха взели например 200 евро годишно плащане, защото обработват малки площи, по тази схема могат да получат например 500 евро. Разликата, която ще се получи в края на плащането, ще е от намаление на всички останали плащания на останалите бенефициенти. Точно тук е разковничето, защото този елемент е най-притеснителен в схемата“, заяви Свилен Костов.

 

Според него е категорично задължително да не се позволи изкуствено роене на фиктивни земеделци, чиято цел е в края на годината да получат някаква субсидия. Костов обясни притесненията си с това, че европейския регламент 1307 не е заложена референтна дата, както е по други схеми (стопанството да е действащо преди излизането на регламента), а има само изискване стопанството да е съществуващи към 2015 г.

 

„След като до август има яснота относно схемата, до началото на 2015 г., когато тя ще започне да се прилага, има опасност да бъдат подадени 200-250 000 заявления за подпомагане и повече от половината от тях да са фиктивни фермери“, допълни Костов. Той беше категоричен, че дебат относно схемата за подпомагане на малките стопанства трябва да бъде насочен именно в тази посока.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!