Тази сутрин в сутрешния блок на БТВ, гост на Бареков беше министърът на земеделиено г-н Цветанов. С него освен по проблемите на зърнопроизводителите, се говореше и за състоянието на животновъдния сектор и крайните млечни продукти, които купуват потребителите и техните качества.
 
Водещ: Да се спрем на проблемите на животновъдите:Г-н Цаконски вие сте.
 
Цаконски: Част от тези 60 млн лева пак отидоха в бюджета и не ни бяха раздадени. Министъра да каже ще имали виновни и осъдени, затова че се пречи на животновъдстовото и се прави всичко нещата да не потръгват. Това са г-н Зоров, г-жа Бъчварова, която всеоще защитава г-н Желев.
 
Водещ: Вярно ли, че има проблем с изкупуването на млякото?
 
Цаконски: Проблема не е само в млякото, в сиренето, и в кашкавала е проблема. Цената му трябва да е 7 лв, на сиренето -5,50. Наистина свалиха цените. Има мандри, които не искат да купуват млякото и на 40 стотинки. Всички мандри работят със сухи млека и какви ли не заместители.
 
Министър Цветанов отговори на въпросите по следния начин:
 
Сиренето, което струва 3,80-4 лева, няма нищо общо с параметрите на бялото саламурено сирене. По думите му сиренето под 7 лева, е съмнително по отношение на това, от какво е произведено.
 
Според него при една изкупна цена на млякото от 50-60 стотинки за литър, себестойността на продукта трябва да бъде около 6,80-7 лв., без да са включени разходите за преработката на продукта и 45-дневното зреене на сиренето.
 
За производителите е много по-изгодно да вкарат сурогати в сиренето, за да се добие цена от 3,80-4 лв., отбеляза той и добави: "Освен този проблем, съществува такъв и с месоподобните". 
 
Тази сутрин министърът свиква Консултативния съвет по животновъдство, за да бъдат обсъдени мерки срещу ниските изкупни цени в отрасъла и за ограничаване на ефекта от вноса на заместители на мляко и месо. Цветанов увери, че субсидиите на земеделските производители ще бъдат изплатени.