Световните лидери залагат на модифициране на времето, за да се справят със сушата, провокирана от климатичните промени.

Променя се времето за реакция при стрелба срещу градоносен облак

През изминалите две години няколко западни американски щата започнаха да сеят облаци. Тe освобождават частици сребърен йодид и други аерозоли в облаците, за да ускорят валежите от дъжд и сняг. Сред щатите, които са инвестирали най-много в засяването на облаци, са Айдахо, Колорадо, Юта, Калифорния и Уайоминг. Те използват този подход като част от плана си за извънредни ситуации при засушаване на басейна на река Колорадо, съобщава Grist.

Изследване от 2020 г.  на университета в Колорадо в сътрудничество с Националния център за атмосферни проучвания даде свидетелства за това, че сеенето на облаци работи. За целта учените използваха радар и метрологични методи за демонстриране как технологията води до увеличаване на валежите.

Сеенето на облаци действа, казва Катя Фридрих, специалист по климатология и главен автор на изследването.

Сигурни сме в това. Знаем го от опити в лабораторни условия. Освен това имаме достатъчно доказателства, че работи и в природата. Реално в момента нямаме представа точно какво количество вода може да произведем, уточнява тя.

Други страни, които разчитат на сеенето на облаци, са Китай и ОАЕ. В ОАЕ фабрика за подобряване на времето може да произведе до 250 засявания на седмица. Междувременно Китай вече инвестира по няколко милиона долара годишно в модифициране на климата. Китайското правителство използва зенитни оръдия за изстрелване на йодидни ракети в небето в полусухите райони на север и запад.

През последните години САЩ се сблъскват с тежки суши. Проучване, публикувано в Nature Climate Change, установи, че периодът между 2000 и 2022 г. е най-сухият в историята на Запада на САЩ от 800 г. насам. Изследването обяснява това с климатичните промени, причинени от човека.

Докато някои страни смятат, че засяването на облаци е разумно решение, експерти предупреждават, че това не е начинът за справяне със сушата. Засяването на облаци само увеличава валежите с до 10%. Ако изменението на климата продължи, възможно е да няма възможност за засяване на достатъчно бури.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

След 100 дни суша: Напукан чернозем и бавна подготовка на почвата в Добруджа

Самолетният способ има ефект срещу градушките

Заплевеляването заради дъждовете мъчи производителите