Министрите на земеделието приеха заключения относно въглеродното земеделие, въз основа на части от съобщението на Европейската комисията (ЕК) за „устойчиви въглеродни цикли“.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Те се отнасят до селското и горското стопанство, като целят да насърчат селскостопанските практики, които помагат за улавянето на въглерод от атмосферата и съхраняването му в почвата по устойчив начин. 

Тези практики могат да включват засаждане на жив плет или дървета, отглеждане на бобови култури, използване на междинни и покривни култури, практикуване на консервационно земеделие и поддържане на торфища. А от страна на горското стопанство - залесяване.

В заключенията се уточнява какво очаква Съветът от рамката за сертифициране за отстраняване на въглерод. По нея ще последва законодателно предложение в края на тази година. То ще трябва да гарантира, че се придава икономическа стойност на практиките, които увеличават отстраняването и съхранението на въглерод, въз основа на научно доказано измерване.

Съветът призна ключовата роля, която земеделието и горското стопанство могат да играят в борбата срещу изменението на климата чрез усвояване на въглерод от атмосферата. Министрите също така признаха важността на предоставянето на финансова подкрепа, която предлага достатъчен стимул за земеделските стопани наред с Общата селскостопанска политика (ОСП), както от публични, така и от частни ресурси.

Министрите подкрепиха плана на Комисията да създаде експертна група от представители на земеделието и горското стопанство. Според тях една такава група ще бъде в добра позиция да оцени и вземе предвид съществуващите схеми за сертифициране на въглерод и да сподели примери за най-добри практики от целия ЕС.

Държавите членки също така подчертаха, че основната цел на селското стопанство на ЕС, както е посочено в договорите, е да гарантира продоволствена сигурност и че тази цел не трябва да бъде компрометирана. 

Накрая, заключенията подчертават важността на отчитането на регионалните особености и избягването на всяка ненужна административна тежест при създаването на рамката за сертифициране, която трябва да бъде възможно най-проста и прозрачна.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg