Обемът на световния пазар на заешко месо до 2025 г. ще достигне 1,8 млн. тона. За това говори настоящата тенденция – всяка година ръстът на пазара е средно 2,3%. Такава прогноза направи изследователска компания IndexBox, пише Euromeat.

Русия увеличава 6 пъти производството на заешко месо

Най-голямо търсене на заешко месо през последните години има в Китай. Страната държи дял от 62% (925 хил. тона) от световното потребление. В момента консумацията е достигнала 1,5 млн. тона. 

На второ място по търсене на този вид месо е Северна Корея. Миналата година в страната са консумирани 154 хил. тона заешко месо. Топ 3 се затваря от Египет с показател 57 хил. тона.

Отчитайки ръста на търсенето на заешко месо в световен мащаб, очаква се тенденцията нагоре да продължи и през следващите 6 години. 

Предполага се, че пазарната активност ще запази настоящата тенденция на годишен ръст от 2,3%. Така до 2025 г. обемът на пазара ще достигне до 1,8 млн. тона. 

В момента най-големите производители на заешко месо са Китай и Северна Корея, съответно с 932 хил. тона и 154 хил. тона. Третото място се заема от Испания. Страната произвежда 57 хил. тона.