Световните цени на храните потънаха до най-ниската си точка за последните 6 години, като този рязък спад се дължи основно на нсриването на цените на млечните продукти и растителни масла. В същото време се повишават глобалните цени на зърното и захарта. Това се посочва в доклад на агенцията по храните и прехраната към ООН.

 

Данните са на база измервания на месечните промени при зърнените култури, маслодайните култури, млечните продукти, месото и захарта. Индексът на цените на храните е отражение на опасенията от забавяне на икономическия растеж в Китай и перспективата за повишение на лихвените проценти в САЩ, които са подкрепени от долара. Много глобални стоки са с цени в долари, така че по-силна валута на САЩ прави вноса по-скъп в други валути.

 

През юли индексът на цените на млечните продукти спадна 7.2% спрямо предходния месец, главно поради по-ниско търсене на внос от Китай, Близкия изток и Северна Африка на фона на изобилие на производството на мляко в ЕС, което е довело до добра наличност на млечни продукти за износ. Индексът на цените на растителни масла през юли пада с 5.5% под равнището от юни, достигайки най-ниската си стойност от юли 2009 г.

 

Индексът на цените на зърнените култури е нарастнал с 2.0% през юни, но все още е 10,1% под юли миналата година. За втори пореден месец, по-високи цени от пшеница и царевица, отчасти се дължат на неблагоприятните климатични условия в Северна Америка и Европа, , но цените на ориза продължават да падат.

 

През юли индексът на цените на месото остава почти постоянен спрямо предходния месец. Увеличение на международните цени на говеждо месо компенсират спада на свинско и овче месо, докато цените за птиче месо са стабилни. Индексът на цените на захарта се повиши с 2,5% от юни 2015 г.


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!