По традиция Булагро Машини АД предлага нещо ново всяка година на своите клиенти. В компанията са заредени с оптимизъм и вяра, че за фермерите предстоят добри дни.  

Именно заради това, след паузата от една година на най-голямото изложение в страната - БАТА АГРО 2021 г., Булагро Машини АД отново е в крак с нуждите на стопаните. 

“На БАТА АГРО 2021 г. имаме няколко машини, които са световни премиери”, посочи изпълнителният директор на Булагро Груп - Христофор Бунарджиев. .
От своя страна, Митко Желязков - търговски директор в Булагро Машини АД, разказа по-подробно за новите предложения. 

“Това, което представяме ново тази година на нашия щанд са две неща - един стърнищен култиватор, който вече минава към гамата на малките продълбочители, т.е. - една машина, чието предназначение е да попадне в областта на minimum till и no-till технологиите. Това са технологиите с малки обработки или без обработки. 

Вариантите са 4-метрови, 5-метрови. Естествено, това предизвиква и нуждата от различна мощност на трактора, който трябва да ползваме. Но мислим, че още отсега той предизвика много добър интерес сред фермерите”, обясни Желязков. 

Прикачният култиватор TERRIA е създаден от дългогодишния партньор на Булагро Машини АД - австрийската компания PÖTTINGER. Тя беше представена на БАТА АГРО и с едни от най-продаваните в България дискови брани от серията TERRADISC с работни ширини от 3 до 10 м, плугове SERVO с нарезни дъски, полудиректна сеялка TERRASEM C6, механична сеялка VITASEM, както и машини за обработка на зелени площи – навесни косачки, сеноразпръсквачи и сеносъбирачи.

Другата новост на щанда на Булагро Машини АД е турската компания Özduman с гамата им редови култиватори и пролетни редови сеялки. 
А защо от Булагро Машини АД са избрали точно тази компания? 

“Поради една проста причина - защото решихме, че съществува един слой, една група от фермери, които се нуждаят от малко по-ниско бюджетна машина, а в същото време носеща в себе си качествата на по-високо бюджетната машина”, отбеляза Желязков.  

Важно и актуално предложение за фермерите е пълната гама от дъждовални установки на две компании - германската компания BEINLICH и италианската GIUNTI, които са подходящи за тези, които са преценили, че искат да прилагат напояване в стопанствата си. 

С три модела на изложението присъстваше датската компания за пръскаща техника HARDI – самоходната пръскачка с въздушни ръкави ALPHA EVO 5100 и два прикачни модела – RANGER с 2500 литра обем на резервоара и NAVIGATOR с 3000 литра обем.

Разнообразието от техника на щанда на Булагро Машини наистина беше голямо – видяхме тороразпръскващи машини BOGBALLE, балировачка и фолирка MASCAR, хедери за слънчоглед и царевица DOMINONI, телескопичен товарач SCHAFFER LADER, лозарски трактор GOLDONI, иглен мотичен култиватор EINBOECK, продълбочители с дискова секция BADALINI.

За оптимизма по отношение на пазара и развитието на селското стопанство в Булагро Машини АД ни разказа изпълнителният директор на Булагро Груп - Христофор Бунарджиев:
Ето, виждате ли, в началото на това интервю слънцето изгря. Слънцето изгря и в пряк, и в преносен смисъл. Не само слънцето над изложението  БАТА АГРО, но и слънцето над нашия бизнес. В продължение на няколко години - 2018-а, 2019-а, 2020-а България беше подложена на една от най-тежките и незапомнени суши, които доведоха до сериозни проблеми до финансовите потоци на фермерите.

Може би повечето от вашите зрители си спомнят 2020-а година, не само си спомнят, но и няма да я забравят с незапомнената суша - от Ямбол нататък и от Добруджа на Изток хората се налагаше дори не да жънат, а да окосят това, което е останало от есенните посеви. Това доведе до сериозни проблеми във финансовата стабилност на фермерите. И на всичко отгоре COVID-19 беше втората причина, която рязко се отрази на цялата инфраструктура, на целия бизнес, и на икономиката на страната и на света като цяло. 

Пред нас наистина идват светли дни. Тази зима метеорологичните условия бяха много добри - дъждът беше с нас тогава, когато го поискахме, свърши тогава, когато не ни трябваше. Надявам се последните две седмици, количествата, които паднаха да са достатъчни, за да дадат необходимото завършване на цикъла на реколта, така че 2021-а да бъде наистина една добра година за фермерите. Защото второто и много важно и положително условие, че фючърсните сделки на международните пазари са много високи. Като говоря много високи, имам предвид - незапомнено високи. Сделките на зелено за нова реколта пшеница бяха 340 -360 - 370 лв. За царевица бяха стигнали до 400 лв., на слънчоглед по 900 лв., рапица - 1000-1050 лв. Така че ако умножим очакваните високи добиви на очакваните високи цени, слънцето над мокрите улици на българския фермер ще изгрее, така че наистина да има една добра година с едни добри финансови постъпления. 

Разбира се, както казват фермерите - пилците се броят на есен. Има още време до нова реколта. Дано всичко е наред, така че справедливостта да помогне наистина на българските фермери да получат резултата от труда си след трите незапомнено тежки години. Тук, на БАТА, вече имаме доста запитвания за дискови брани, за есенни сеялки, така че хората гледат смело в новата кампания”, посочи Бунарджиев.


За повече информация относно машините от портфолиото на Булагро Машини АД, можете да се осведомите от сайта на компанията или от регионалните представители.