Светът навлиза в нова епоха на борба за аграрните ресурси на планетата, като крайната цел на група страни и световни корпорации е господство над цялата земеделска продукция на планетата, твърди британският вестник Обзървър, имайки предвид започналата миналата седмица операция по враждебното придобиване на Potash Corp- най-големият производител на селскостопански торове в Канада, от страна на австралийско-британската миннодобивна компания BHP Billiton.

 

„Действията на австралийско-британската компания отразяват глобалната борба за контрол над аграрните ресурси на фона на очакванията за рязко увеличаване на населението и задълбочаване на проблема с изхранването му", отбелязва изданието.

 

През миналата седмица на Британската Кралска академия на науките публикува доклад, в който се казва, че пред световното селско стопанство стои гигантска задача - в близките четири десетилетия да увеличи със 70% обема на производство, за да не допусне възникването на световен глад.

 

„Задачата е да бъдат изхранени 9-те млрд. души, които ще живеят на земята през 2050 г. на фона на 6.8 млрд. сега", сочи доклада.

За да се постигне това, ще е необходимо въвеждането на нови технологии ( вкл. ГМО )  и торове, коментират от академията.