Накратко:
•    
Петролът повлече надолу цените на зърнени и маслодайни
•     ФАО с нарастващи притеснения за неблагоприятните условия за реколтите през 2024 


В петък борсите и от двете страни на океана завършиха седмицата с низходящ тренд. Колебанията при петрола повлякоха надолу всички суровини, а в зърнения сектор най-потърпевши останаха маслодайните.

Суровият петрол падна рязко в началото на седмицата, достигайки 73,60 долара/барел в Ню Йорк (4-месечно дъно), за да се повиши слабо до 75,75 долара/барел в петък.

Въпреки това, глобалните експортни цени на всички основни зърнени култури се повишиха през май, като цените на пшеницата са се увеличили най-много, според доклад, публикуван на 7 юни от Организацията по прехрана и земеделие (ФAO) на ООН.

Индексът на цените на зърнените култури (CPI) се повиши с 6% спрямо април до 118,7 пункта. Дори с увеличението си, той все още е с 8% под стойността си от май 2023 г., когато достигна 129,3.

От ФАО поясниха, че рязкото месечно покачване при цените на пшеницата се дължи главно на „нарастващите опасения относно неблагоприятните условия за реколтите през 2024 г., вероятно ограничаващи добивите в някои основни производствени зони на няколко основни страни износителки, включително в части от Европа, Северна Америка и Черноморския регион. 

Експортните цени при царевицата също се повишиха през май, отразявайки опасенията за производството както в Аржентина (поради щети по реколтата от разпространението на болестта Spiroplasma), така и в Бразилия (поради неблагоприятно време) на фона на сезонно интензивните доставки и силното глобално търсене, се казва в доклада.

Отбелязва се, че страничните ефекти от пазара на пшеница са засегнали и цените на царевицата. При другите груби зърна, световните цени на ечемика и соргото също се повишиха през май.

Индексът на цените при ориза, според ФAO се повишава с 1,3% през май, „движен от по-високите котировки на Indica, повлияни от очакванията за продажби в Индонезия и Бразилия и отслабването на натиска върху реколтата“.

Индексът при цените на храните се повиши леко, спрямо нивото си от април до 120,4, тъй като „повишенията при зърнените култури и млечните продукти компенсират намаленията при захарта и растителните масла“.

Въпреки че регистрира трети пореден месечен ръст през май, този индекс остава надолу с 3,4% спрямо съответната си стойност преди една година и с близо 25% под пика от 160,2 пункта, достигнат през март 2022 г.

В своята кратка информация за търсенето и предлагането на зърнени култури в световен мащаб ФАО изчисли, че глобалното производство на зърнени култури за пазарната година 2023-24, която приключва на 30 юни, ще достигне рекордните 2,847 милиарда тона, което е с 1,2% повече от резултатите от 2022 г.

„По-големият общ добив произтича основно от рязкото увеличение на световното производство на царевица, което компенсира спадовете в световното производство на сорго и пшеница“, аргументираха се от ФАО.