Рекорден интерес към България като домакин на престижния винен конкурс Concurs Mondial de Bruxelles. Специалисти от над 50 страни в света проявяват интерес към България като домакин на най-престижния независим винен конкурс в света. Той ще се проведе от 28 април до 1 май 2016 в Пловдив, пише economy.bg.
 
Основната програма включва запознаване с типични български сортове и професионални дегустации, а съпътстващата - посещения на винарски изби и лозя, и културно-исторически забележителности в страната.
 
„Желанието на журито (енолози, сомелиери, винени журналисти) и на вносителите на вино да посетят определен район в следконкурсната програма никога не е било толкова голямо. Записваха се хора от 10-15 националности. Интересът към България сега е огромен. Истински рекорд в над 20-годишната история на конкурса“, заяви Томас Костенобъл, директор на Concours Mondial de Bruxelles, по време на посещението си в България. 
 
„Професионалисти от цял свят ще опитат качествено българско вино, за което знаят малко, и ще се докоснат до културата на държава, която не познават достатъчно добре“, коментира Меглена Михова от „Пробежекс“ (Probegex), официалният партньор на Concours Mondial de Bruxelles в България. Тя допълни, че над 20 български винопроизводители са заявили участие в основната или съпътстващата програма на Конкурса. 
 
Страната ни е избрана за домакин на Concours Mondial de Bruxelles поради две основни причини. „На първо място - силната мотивация на българите да се ангажират с провеждането на конкурс от световна величина. На второ място – нашата амбиция да покажем една нова, малко известна, но автентична и модерна винена култура“, поясни Томас Костенобъл. Организаторите казаха още, че вече е започнало събирането на мостри за участие в конкурса. За сега има около 300 мостри на вина от традиционни винарски държави, като се очаква рекорден брой вина от България. 
 
Крайният срок за регистрация за участие с вина в конкурса е 4-ти март 2016. Българските производители ще се съревновават за медали с над 9000 вина от 55 държави.