Ще направим всичко възможно да цифровизираме производството на храни, но по-скоро трябва да си признаем, че ние просто нямаме политика за храни какво остава за иновации по храните.

В битка за работници: Две министерства не могат да помогнат на фермерите

Просто в нашата държава не съществува политика по храни. Това каза Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации и създател на първия български аграрен хъб - AgroHub BG, по време на кръглата маса “Бъдещето на храните - готови ли сме?”. Събитието се организира от Асоциация на производителите на насекоми в България.

“Говоря за най-обикновеното производство на храни, а не за алтернативни такива. При нас производителите изобщо не са насърчени да преработват това, което остава от земеделското производство в нещо друго. Нашите преработватели са абсолютно консервативни и някак си пазарът стои така от много време и не се е променял особено. За мен причината се крие в това, че не се дава публичност на това какво може да се прави допълнително”, обясни Боянова.

Според нея са нужни разговори и срещи с Министерството на земеделието (МЗм).

“Смятам, че специално в сектора на земеделието от страна на министерството  освен да създава конфликти между отделните сектори, друго не се получава. То няма политика не само за алтернативни протеини и за цифровизация. Ние като цифров хъб опитваме да намерим комуникация, но срещаме абсолютна съпротива. Същото е и с биото. 

Докато не се седне на масата с министерството, няма да видим по-сериозни стъпки, според мен, защото земеделието е много консервативно. А за да може да тръгне в някаква посока трябва стимул от държавата”, категорична е Светлана Боянова.

По думите й сега е моментът да се посочи “новият път” в сектора.

“Опазване на почвите, регенеративното земеделие - все неща, които не са застъпени в Стратегическия план. Не е приоритет цифровизацията. Не е приоритет храната. Не е приоритет кръгова икономика. Няма думичка за биоикономика в нашия план”, обясни експертът.

Тя се обедини около идея, дадена на форума затова, че трябва да има отделни фондове, които да насърчават земеделците. 

“Земеделците имат сериозен интерес, но към момента няма към кого да се обърнат. А те биха могли да обезпечат една такава инвестиция просто, защото имат земя. И за да тръгнат в тази посока им трябва много малко като подкрепа”, заключи Светлана Боянова.