Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 не е програма само на едно правителство. Това е Програма за развитие на селските райони за цяла една държава и е редно заедно да се борим за усвояването на тези средства. Това каза зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова по време на извънредната пресконференция за усвояването на средствата по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., която организираха от МЗХ и ДФЗ в отговор на обвиненията от страна на БСП, че България ще загуби средства по ПРСР.

 

Светлана Боянова

 

Правилото N+2 е финансовият план, който Програмата за развитие на селските райони има всяка година. Всяка година имаме един определен бюджет, който е за рамките на две години, посочи Боянова. До 31 декември на съответната година този бюджет трябва да бъде разплатен. Т.е. за 2009 г. бюджетът е определен и ние трябва да го усвоим до края на 2011 г. Това е правилото N+2, само че то няма да действа само за 2009 г., а оттук насетне до края на този програмен период ние сме в това правило. И ние като добре познаващи правилата за субсидиите знаем за това и работим така че да не се стига до загуби на средства.

 

Още миналата година без да крием сме информирали обществеността за риска от загуба на средства. Тогава сумата беше 180 млн. евро. Сега изчакваме едно одобрение на нотификацията, което ако бъде одобрено няма да има загуби на средства. То може да не бъде одобрено в пълния му вид или може сумата да бъде намалена, но това показва, че ние работим, за да няма загуби на такива пари, защото тези пари трябва да влязат в българското земеделие. Това е единствената задача и на евродепутатите, и на правителството, и на всички нас, каза още зам.-министър Светлана Боянова.