Защо Институтът за агростратегии и иновации и ИнтелиАгро организират серия от дебати „ОСП след 2020 – Изборът на България“ в Пловдив на 18 май, на които Фермер.БГ е медиен партньор, разговаряме със Светлана Боянова 
 
- На 18 май заедно с ИнтелиАгро организирате първия дебат за бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз (ЕС). Защо стартирате тази поредица от събития и с какво ще бъдат полезни те?
- Много съм щастлива, че обединихме усилия с ИнтелиАгро да направим точно това събитие, точно на тази тема. Това е един пример, че когато каузата си заслужава, хората могат да се обединяват.
 
С ИнтелиАгро тук няма да сме конкуренция, а ще бъдем партньори. Намирам ги за много адекватен мой партньор, тъй като те се занимават повече с икономически анализи, а ние в института с анализи на законодателство, на политики, най-вече на ОСП. И това изключително много ни се допълва като работа.
 
Правим го, защото сме убедени, че нашата земеделска общност има нужда от тази тема. Дебатът е първи, не защото ние първи го правим, а защото ние смятаме това да не е едно събитие, което просто да ни служи като пиар като организатори. Ще има още две събития тази година. Едното ще бъде през септември – на 21, а също така и евентуално 30 ноември. Градовете ще бъдат уточнени малко по-късно. 
 
- Защо сега?
- Защото догодина България ще получи председателството на съвета на ЕС. Още от сега - от юни, ще започне председателството на тройката, т.е. ние ще бъдем заедно с Австрия и Естония. Именно поради тази причина на това първо наше събитие сме поканили министерството на Австрия и министерството на Естония. Другите наши гости ще бъдат от министерството на Холандия, имаме представител от Италия, Румъния и Хърватска. 
 
Опитали сме се да поканим възможно най-много хора от тези държави, за да представим повече гледни точки за бъдещата визия на съответната страна за новата ОСП, за да служи това като сравнение за нашите условия. Да бъде провокация между нашата земеделска общност, така че в крайна сметка да има дебат, но и да изградим обща визия, общи послания от сектора към управлението и съответно към министъра. И той като отиде да защитава позицията ни да е сигурен, че зад него седи подкрепата на бранша.
 
Това е една много амбициозна задача, защото ние в България трудно се обединяваме за каквото и да е, но темата си струва да се направи това усилие. Догодина сме председатели и тогава трябва да сме малко по-обрани, по-неутрални, защото трябва да намираме начин за компромис между страните членки. Това е едната задача на министъра, а другата е да отстоява българската позиция, което може да се случи в неофициални разговори.
 
 
Нашата идея е да помогнем за преговорите за новата ОСП, защото догодина ще е законодателният процес за цялото законодателство на ОСП след 2020 г. Догодина ще се решава и въпросът с годишната финансова рамка – за пет години ли ще е, за седем ли. Има много проблеми и предизвикателства пред ЕС и затова трябва да намерим мястото на ОСП в цялата тази картина от предизвикателства. И най-вече къде сме ние, какво земеделие искаме да видим след 2020 г. и как да го подпомагаме.
 
Така че дебатът ще бъде много важен. Засега интересът, който се показва към това събитие, е бих казала огромен. Поканили сме индивидуално браншовите организации в сектор земеделие, които в голямата си част се отзоваха. То е ясно, че ще се отзоват, защото е ясно, че тази задача не е на института или на Интели. Това е национална задача. Също така сме поканили и индивидуални земеделски стопани, отворили сме достъп за регистрация на всички заинтересовани страни през сайта на събитието - bcap.bg
 
- Откъде идва името?
- Това са първите букви от Common Agricultural Policy (Обща селскостопанска политика), но ние го кръстихме Bulgarian Choice for Agricultural Perspectives (Българският избор за селскостопански перспективи). Т.е. играхме малко с първите букви, за да покажем, че насериозно приемаме това. BCAP e и „Бъдете ОСП“.
 
Вложихме много от себе си в това събитие и искахме да го направим много добро за българските земеделци. То не е, за да се покажем пред чужденците, а то да е наистина полезно, удобно и комфортно за нашите земеделци, преработватели, за бизнеса, който се прави в селските райони извън земеделието, така че да могат и селските райони да имат бъдеще в България. 
 
Очакваме голям интерес и той се потвърждава с регистрациите, които се правят през сайта. Не искаме това събитие да остане бутиково, а да достигне до възможно най-много хора. 
 
Това дава още по-голяма тежест на събитието – когато всички са включени в темата. Не можем да очакваме от един министър и една администрация да могат да направят всичко по темата. Затова е необходимо колкото се може повече хора от различни гледни точки да дават своето мнение и да го защитават. 
 
Ще бъде много важно на тези дебати хората да идват с вече готови идеи и не да настояват непременно да се случи тяхното, това не е дебат. Дебатът е да можеш да отстоиш своето мнение, но когато чуеш другите и се съобразиш с тях.  
 
Ние в България ще трябва да се съобразим помежду си, но после България в лицето на министъра ще трябва да се съобрази с всички останали страни-членки, защото това е обща политика. 
 
- Кои ще са лекторите?
- Извън министерствата много важен наш гост е представителят от Копа-Коджека. Това е европейската организация, единствената, която е обединение на фермерите и кооперативите на ниво ЕС. Отделно, че тази организация защитава интереса на фермерите,за нас има още по-голямо значение, защото България е единствената, която няма членство в Копа-Коджека (Copa-Cogeca).
 
Освен че ние ще чуем позицията на Копа-Коджека, добре е и Копа-Коджека да чуе позицията на българските фермери какво ще 
кажат по темата. Защото липсата на членство води до невъзможност да бъде чут нашият глас, да бъде зачетено нашето мнение. 
 
 
Комисията се допита до всички заинтересовани със своя въпросник, чийто срок изтече на 2 май. Обаче колко души биха могли да го отворят, да го попълнят. Необходимо е на наша територия да направим дебат, да можем да си кажем мнението и то да бъде предадено като послание към нашите колеги и партньори в ЕС, с които ние трябва заедно да правим всичко така или иначе. 
Други гости, които очакваме, но за които нямаме потвърждение към момента, е представител от комисията по земеделие в ЕП и представител на ЕК. Комисарят Хоган със сигурност няма да присъства поради негова ангажираност в Страсбург.
 
Затова очакваме да бъде изпратен представител, като молбата ни е да бъде от неговия политически кабинет, а не да е от администрацията. Въпросът е, че ние искахме да имаме всички гледни точки Копа-Коджека – фермерите,ЕП, Съветът на министрите през държавите-членки и комисията. Тъй като това са трите институции, които имат пряко участие в законодателния процес, за мен е изключително важно да имаме първите индикации накъде ще върви този дебат.
 
Хубавото е, че на второто събитие, неслучайно сме го планирали през септември, ще излезе и комюникето на ЕК, с което ще се даде пътна карта накъде и как ще вървят преговорите. Ние като председателство веднага трябва да си подготвим нашия дневен ред как да процедираме. И от друга страна този вид дискусия би могло да се използва и за едни неформални, първоначални преговори с другите страни-членки. 
 
На следващите събития ще поканим със сигурност Полша, Франция, Германия. Сега не беше удачно да ги каним, защото имат избори. Ние сме се съобразили с всички фактори, както на политическата сцена на Европа, така и местните в България. Датата 18-и не е случайно избрана. Това събитие го планираме от миналата година. Още през януари имахме среща с колегите от Копа-Коджека и за тях тази дата беше удобна. 
 
Освен това на 15 май изтича кампанията по директните плащания. Също така сме се съобразили със събитието на колегите  в Стара Загора – БАТА АГРО, така че хората да могат да посетят БАТА АГРО, а Пловдив е близо и всеки, който желае и се интересува от темата за ОСП, да прескочи  за 18-и май.
 
Съобразили сме се датата да бъде възможно най-удобна на земеделските стопани на първо място, както и за нашите партньори, които са в чужбина. Това за нас е било водещото – да е удобно, полезно и да е красиво. Аз лично смята, че нашият бранш заслужава да има такова отношение към него. 
 
- Вероятно с ИнтелиАгро ще обобщите резултатите от дебатите, но какво ще ги правите след това? 
- Идеята ни е да ги дадем на министерството, но и самите организации трябва да припознаят идеите. Нещата сами ще се подредят. Когато всички сме убедени, че две-три неща са важни да бъдат отстоявани, разбира се, че ние ще ги подготвим. С Николай Вълканов ще помогнем това да се случи чисто експертно и след това да имаме нормален диалог с министерството по тази тема.
 
Да помогнем на администрацията от една страна, но от друга – бизнесът да си помогне сам на себе си. Причината за това е, че тепърва ще има много документи, които следващата година ще трябва да бъдат съгласувани много бързо. А и ние сме неутрални, нямаме пристрастия. Чисто професионално подхождаме по темата. 
 
- В допитването на ЕК за новата ОСП са изпратени 956 мнения от българи. Това говори ли Ви за незаинтересованост от страна на нашите стопани към темата или не са имали време?
- Може би и двете. Съвпада с кампания по директни плащания, където имахме забавяния, неизчистени въпроси, софтуери, правни основания и т. н. В интерес на истината в по-големите компании тази работа се върши от персонала, така че мениджърът може да си мисли за новата ОСП.
 
Когато говорим за по-малки фермери, те въобще нямат време, защото те самите тичат нагоре-надолу през службите да очертават и да търсят договори, правни основания, излизат грешки, агроекологии. Всеки си мисли как да заяви. Обаче от друга страна си мисля, че не са незаинтересовани, а че са недостатъчно информирани.
 
 
За да попълни този въпросник трябва да е много добре информиран за какво точно го питат. Защото зад всеки един въпрос има някакъв смисъл, а има и нюанси на смисъла. Затова е важно сега да имаме присъствие на други страни-членки, за да могат да чуят различни неща, да съберат друга информация. 
 
Поради тази причина ние трябва да бъдем връзката, която да смели тази информация и оттам насетне те вече могат да попълнят и въпросник, да изразят позиция и т.н. 
 
Липсва ни информираност, като това означава да сме видели повече гледни точки по въпроса. Не говорим просто за субсидии. Ние не говорим само за едни пари. Тук говорим за ефекта от тези пари. И дали всеки ще може да излезе от своето, личното и да мисли за общото. 
 
- А ние какъв ефект трябва да гоним?
- Трябва да бъде земеделие, което да може да бъде конкурентно и без субсидии. Без да казвам, че трябва да отпаднат субсидиите, но очевидно е, че този вариант на субсидиране куца. Защото не може 10 години да имаме едни и същи  проблеми. Имаме допълнителни пари, но проблемите са ни едни и същи.  
 
Значи проблемът не е в субсидиите. Той е друг и трябва да го уточним. Затова и харесвам първоначалното изявление на министър Румен Порожанов, че ще вложи усилия и работа в това какво се случва в напояването. Този въпрос се отлага, всеки го прехвърля, включително и когато аз бях заместник-министър на тази тема не й беше обърнато внимание.
 
И въпросът не опира само до пари. Така че както се изисква за един агробизнес добър мениджмънт, така и за държавата се изисква добро управление. 
 
Нашата основна цел ще бъде да имаме провокация и да избегнем това скучно повтаряне на едни и същи проблеми на всяка една конференция. Това няма да бъде и конференция. Идеята е да започнем помежду си, но вече малко по-сериозно да подходим експертно, да имаме повече обосновка, малко по-визионерски.  
 
Който смята, че като дойде, тъй като министърът ще е там, ще го пита кога ще му се плати агроекологията, отсега казвам, че такива въпроси не са добре дошли.  Има други форуми, на които да се обсъждат текущи проблеми. Много е трудна темата, точно защото е много визионерска и има нужда от поглед в бъдещето.
 
Поради тази причина е добре да се фокусираме само върху нея. Има много текущи проблеми, но въпросът е как да ги избегнем след 2020г.
 
- Да поканим отново земеделската общност на събитието. 
- Всички са много добре дошли. Отворени сме за всякакви предложения. Който не може да дойде, може да гледа дебата онлайн – ще има видеострийминг, който ще се излъчва. На страницата ни във Facebook и на института ще има възможност да се задават въпроси онлайн, които да бъдат включени в дискусията.
 
Това за нашия бранш никога не се е случвало. Отворени сме за всички. Не е със заплащане по никакъв начин. Входът е свободен, но залата има определен капацитет и ще трябва да се съобразим с това. Хубаво е хората, които искат да дойдат, да се регистрират по-скоро, защото местата се заемат много бързо.