Стопанствата до 300 декара (над 87 % от общия брой, участващ по СЕПП) могат да взимат през 2015 г. субсидия около 41 лв. (базово+преразпределително плащане) плюс 12 лв. (зелено плащане) или общо 53 лв. на декар. В момента средното подпомагане, което се получава, е 30 - 31 лв. Това сочат изчисления на Института за агростратегии и иновации, посочи в ефира на БНР председателят Светлана Боянова.



Боянова уточни също, че тези суми са много условни. Изчисленията са направени в случай, че страната ни приеме да прилага всички схеми за подпомагане с максималния възможен по регламент бюджет – както задължителните зелени плащания и подпомагане за млади фермери, така и избираемите – подкрепа, обвързана с производството, помощ за дребни стопани,  и плащания за райони с природни ограничения. Другото условие е да се избере преразпределително плащане за първите 30 хектара, както се взе решение от МЗХ за 2014 г..

Другият вариант е България да избере таван на  субсидиите над 150 000 евро по СЕПП – те да се редуцират с 5 % (минималният процент съгласно регламента за директните плащания), като при този вариант според Института стопанствата до 1000 декара ще получават около 18 лв. базово + 12 лв. зелено – общо около 30 лв. на декар. Големите стопанства ще получават приблизително същите пари на декар, като намалението с 5 % за субсидията над 150 000 евро ще се отрази минимално на парите, получавани по СЕПП. Отделно държавите-членки могат да вземат решение да приспаднат разходите за труд, данъци и осигуровки, като това допълнително ще облекчи големите земеделски производители.

Институциите трябва незабавно да вземат решение за видовете и начина на плащане на земеделските производители по ОСП, коментира още Светлана Боянова. Решенията в сектора трябва да се вземат до 1 август 2014 г., когато трябва да са ясни конкретните условия за получаване на субсидия от следващата година. Според Боянова земеделските стопани  се объркват от от разнопосочните сигнали от страна на държавата и от липсата на диалог с тях по отношение на въпросите,  свързани със схемите и мерките  за субсидиране.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!