Колко е важен сухостойния период за здравето и продуктивността на млечните крави. Методите за пресушаване, предимствата и недостатъците им. Какво трябва да е храненето на животните през това време и как най-добре да се изпълни плана за раждане. За всичко това експертно говори проф. д-р Наско Василев от Тракийския университет - Стара Загора в онлайн семинар на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ).

ДФЗ преведе над 24,6 млн. лв. по мярка 10

В първата част на видеото лекторът разяснява каква продължителност трябва да има сухостойния период при млечните крави. „През този период млечната жлеза преминава през 3 основни етапа: активна инволуция; стабилна инволуция - покой; образуване и натрупване на коластра”, изброява проф. Василев и обяснява всеки един от тях

От лекцията ще научите и за двата основни метода за пресушаване: рязко спиране на доенето и доене веднъж на ден в период от 5-7 дни. Проф. Василев подробно разглежда предимствата и недостатъците и на двата метода и обчснява колко е важно да се осъществява профилактика на млечената жлеза през сухостойния период, като представя и различни методи за профилактика с цел предотвратяване на инфекции.

"Хигиена в помещенията е изключително важна за предотвратяване на инфекции по време на сухостойния период. Те трябва да са сухи и чисти. Препоръчително е за постеля да се използва слама или пясък", обръща внимание експертът.

През сухостойния период хранителната дажба да бъде балансирана: енергия - сухо вещество - макро и микроелементи - витамини, препоръчва проф. Василев.

Той  представя и трите фази на нормалното раждане при млечните крави, кога и какви действия трябва да предприемем, ако е необходимо. Също така дава насоки относно плана за раждане, който трябва да се изготви, както и как при необходимост правилно да се извърши екстракция на плода при предно и задно представяне, без да нараним майката.

На финала професорът обяснява за грижите, които трябва да се полагат за новороденото в първите часове и дни след раждането му - хранене, подходящо помещение и други

Във втората част на семинара Михайл Михайлов, изпълнителен директор на Национална асоциация на говедовъдите в България, представя различни новости при отглеждането и умъртвяването на селскостопански животни на европейско ниво.