Повишаващите се цени на горивата налагат икономии. В помощ на фермерите германски експерт дава няколко препоръки, пише специализираното земеделско издание Agrarheute.

Експерти коментират: Ще поскъпнат ли двойно храните у нас заради разходите на фермерите?

В момента фермерите с трактори и друга земеделска техника използват от 40 до 200 литра дизел на хектар за година, което представлява около 4% от дизела, който се използва като цяло в Германия. Как може да се постигне икономия тук?

Начин на управление и фотоволтаици

Ако в началото бързо ускорите и след това се движите със скорост 40 км/ч с минимално възможни обороти на двигателя, така ще пестите дизел. Високата скорост разходва повече гориво и води до износване на гумите и спирачките. Затова избягвайте постоянно ускоряване и убиване на скоростта.

Дизел може да се пести и ако използвате електрическите челни товарачи, комбинирани с фотоволтаични инсталации на покрива. Това е разумна инвестиция.

Гуми и налягане

През последните години развитието на индустрията с гуми бе голямо. Производителите предлагат решения с по-висока товароустойчивост и с по-ниско налягане, но при все така добро сцепление с терена.

Ако ви предстои смяна на гуми или искате да направите такава в името на икономията, консултирайте се с експерт.

Отчитайки високата цена на дизела, една модерна система за контрол на натоварването и регулиране на налягането, ще бъде изгодно вложение.

Боксуване и качество на почвата

Тракторът работи ефективно в ниви и ливади, когато дълбочината на коловоза и приплъзването е малка. На мокра почва се образуват следи, така че трябва да изчакате, докато изсъхнат. Въпреки че мощните трактори почти винаги могат да се движат в такива условия, дълбоките коловози и вредното уплътняване намаляват печалбите и увеличават разходите.

Плъзгането на колелата в резултат на лошо зацепване на гумите коства пари. Ниското налягане в гумите също е фактор, който трябва да вземете предвид.

Мулчиране, покриване на почвата с растителни остатъци и стърнища, отглеждане на покривни култури, по-добър капацитет за задържане на вода и наличие на земни червеи - това са доказани биологични мерки за постигане на високи добиви с по-малко дизелово гориво.

100 земни червеи на квадратен метър в почвата например спестяват до 20 литра дизелово гориво на хектар годишно.

Чрез мулчиране или засяване без обработка и установяване на стабилна структура на почвата, фермерите избягват оформянето на дълбоки коловози и правят почвата си по-продуктивна.

Опит и техническо обслужване

Спрете трактора, вместо да го оставяте да работи на празен ход.

Според данни при използването на трактор приблизително 20% от часовете работа се „губят“ на празен ход. Всеки час престой не е евтин - за германските фермери той се измерва в приблизително 25 евро.

Със среден резерв на мощност от 10 000 тракторни часа, двигателят работи около 2000 тракторни часа в покой.

Редовната поддръжка на двигателя също ще ви помогне да спестите излишни разходи - смяна на масло, маслен филтър, въздушен филтър и др. Тя поддържа производителността и ефективността на машината.

А вие какви практики прилагате, за да пестите гориво?



ВИЖТЕ ОЩЕ:

В кабината на трактора е твърде горещо? Ето лесен трик

Все по-скъпо става производството на храна

Тежки времена: Фермери хранят козите с фуража за зимата