Ако форсмажорно не предприемем мерки с поставени цели, в рамките на няколко години ще загубим сектор „Плодове и зеленчуци“. Всяка година се отказват много производители – губим ядрото, губим качествените хора, коментира Цветан Цеков, член на УС на частното сдружение "Браншова камара „Плодове и зеленчуци“.

Не парите, а манталитетът пречи на българите да се сдружават

Според него трябва да се работи за максимална ефективност, продуктивност, качество и пазари, но всичко става с държавна политика. За съжаление, до този момент такава липсва, което доведе до загуба на потенциала на българското производство. Вижте за какво още си поговорихме с биопроизводителя по време на международния форум InteliFresh 2022.

Сдружаването е изключително важно, но липсват атрактивни условия за това

 

Няма как малък да стане среден, а средният да стане голям, ако няма подкрепа от колеги, ако нямат общи цели и пазари. Малкият производител няма възможност да инвестира в стопанството си, да съхранява продукцията си, да стъпи на сериозните пазари. А това може да стане само с обединение. За съжаление, през последните два програмни периода не успяхме да възстановим организациите на производители. 

Законодателни пропуски третират организациите на производители като организирани престъпни групи

 

В момента в една организация всяко движение между производителите се води търговска сделка. Освен това се получава една неправилна интерпретация за свързаност и всички организации на производителите бяха припознати като организирани престъпни групи, защото едва ли не се точело ДДС. А всъщност заради пропуските в нашето законодателство, не може да стане правилният разчет на ДДС. Данъчните служители така го тълкуват, макар че много добре разбират за какво иде реч. 

По същия начин бяха „гилотинирани“ почти всички организации, тръгващи да се развиват. В сектор „Плодове и зеленчуци“ преобладават семейните бизнеси. Когато хора искат да се организират, но според тълкуванията на закона имат някаква родствена връзка, те се третират като свързани лица. И тогава ставало въпрос за източване, което е изключително неправилно тълкувание на закона. 

Винаги сме давали сигнали какви са проблемите. Но мога да го кажа съвсем отговорно, че държавната администрация не си е на мястото и не си свърши работата по една или друга причина. Без организация на производителите и без организирани производства няма как секторът да се развива.

Вносът отвън „гилотинира“ родното производство

 

Турция се превръща в един изключително сериозен производител благодарение на политиките за развитие. Там няма проблем с климата. В по-топлите райони се инвестира много в напояване. Всеки ден между 500 и 700 тира със земеделска продукция заминават за Европа. Една част остава в България – достатъчна да срине българските производители. 

Освен това тази политика на ЕС, която даде възможност за увеличаване на безмитния внос на плодове и зеленчуци от държавите, които са близки до военните действия, ни постави в едно неравноправно положение. Помагайки на тях, гилотинирахме себе си – това, за съжаление, е днешната жалка картинка.

От една страна, от Европа идва дотирана продукция, която е загубила пазарите си, където се водят военни действия. В същото време у нас влиза друга продукция, която не е произведена по европейските правила, които ние спазваме. Отвсякъде сме притиснати.