Всяка година световното селско стопанство губи около 100 млн. декара обработваема земя. Този процес нанася непоправими щети, особено на развиващите се страни.
 
 
Проблемът ще бъде една от основните теми на предстоящата среща на министрите на селското стопанство от Г-20 на 27-28 юли в Буенос Айрес, Аржентина. Форумът ще се ръководи от министъра на аграрния бизнес в страната Луис Мигел Етчевере.
 
В групата Г-20 участват Европейският съюз и 19 други държави членки - Австралия, Аржентина, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Корея, ЮАР и Япония.
 
По време на форума в Буенос Айрес те ще изготвят пътна карта за постигане на устойчиво бъдеще за осигуряването на храни за растящото население на планетата. „Това е един от трите приоритета на аржентинското председателство на Г-20“, коментира ag-press.eu.
 
 
На срещата земеделските министри ще търсят общ път за повишаване на ефективността на сегашните политики в сектора. Страните от Г-20 притежават 60% от световната земеделска земя, като на тях се падат близо 80% от търговията с храни и селскостопански продукти в глобален мащаб. Дневният ред включва и дискусии за цялостно и отговорно управление на почвите.
 
Министрите ще обсъдят също така загубата на храна и проблемите, свързани с отпадъците от хранителни продукти. Намирането на решения ще бъде тройна победа от гледна точка на устойчивостта на храните: по-ниски разходи, повече хора, които се хранят и по-малко зависимост от времето и природните ресурси. Форумът ще обсъди и ролята на технологиите в селското стопанство.
 
В програмата на срещата е включено и посещение на 132-ото селскостопанско изложение в страната, което е едно от най-традиционните и емблематични годишни панаири в Аржентина. Изследователи ще покажат най-новите пробиви в генетиката на добитъка, селското стопанство и технологиите.
 
Групата Г-20 беше създадена през 1999 г. като форум на финансовите министри и управителите на централните банки на страните-членки. През 2008 г. в условията на световната финансова криза тя се превърна в това, което е днес: място за диалог и за вземане на решения с участието на световни лидери. Членовете на Г-20 създават 85% от световния Брутен вътрешен продукт БВП. В тези страни живеят две трети от световното население и се осъществяват 75% от международната търговия.