Суша и липса на работна ръка - това са проблемите, с които се борят стопаните от ферма „Автентика“, разположена край Аксаково. В нея се отглеждат няколко стада с говеда, овце и биволи. Фермата съществува вече над 40 години, като 22 от тях е разположена по хълмовете над Варненския залив. Говедата са от породите черно-шарено и българско червено говедо, а овцете – от породата медно-червена шуменска. Разбира се, биволите са Българска Мурра. 

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от царевица за 2022 г.?

Засушаването изправя „на нокти“ за поредна година създателя на фермата Иван Борисов. Опитният стопанин разказва, че за да бъде качествено млякото от животните, те трябва да се хранят пълноценно. В момента пашата е проблемна, тъй като сушата е изпепелила поляните. За да не страдат животните, в менюто им се включва концентриран фураж, царевица, пшеница, люцерна, пивоварна каша. 

През деня стадата се извеждат на паша през бадемова градина, създадена още през 1968 г., но впоследствие занемарена от собствениците й и закупена от Иван Борисов за нуждите на фермата.

Там фермерът вдига обори, постройки за доене, по-късно прави и мандра за преработка на собствена продукция с цел да повиши рентабилността. Произвеждат кисело мляко и сирене от овче, краве и биволско мляко. Продуктите са оценени от потребителите, търсят се и бързо свършват. Продажбите стават както на място във фермата, така и на фермерски пазари. 

Усилията на всички са насочени към запазване на българските породи овце, говеда и биволи. За съжаление тежкото фермерско ежедневие прави липсата на работна ръка още по-остра. Според Иван Борисов на изчезване са не само хората, които искат да работят във фермата, на изчезване са изобщо животновъдите у нас.