Заплахата от сушата отново е на дневен ред в земеделието. Първите оплаквания от намалена почвена влага са налице, а дългосрочните прогнози за времето не са много обнадеждаващи. Необичайно за този сезон засушаване вече се наблюдава в Източна Тракия, в района на Одринска област, предава БТА по данни на Областната дирекция по водите в Одрин.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Според експертите противно на предишни години, когато реките Тунджа и Марица обикновено преливаха през март и април, като нанасяха големи щети, от март насам дебитът на река Тунджа, която извира от България и се влива в залива Соросо, е спаднал до пресъхване. По коритото на реката са се образували пясъчни острови.

Справка от станция Суакаджагъ сочи, че дебитът на Тунджа към 8 април 2022 г., е 9 куб.м/сек. Докато през миналата година по същото време е бил 82 куб.м/сек.

Това е най-ниското ниво в дебита на река Тунджа от 5 години насам. През април 2019 г. също бе регистриран значителен спад в дебита (27 куб.м/сек), но не толкова, колкото през този месец, съобщава експерт от дирекцията.

“Предишни години понасяхме щети от преливането на река Тунджа, но през тази година ще пострадаме още повече от сушата, казва Мустафа Бейлик, един от стотиците оризопроизводители в района. Друг фермер споделя, че по всяка вероятност оризовата реколтата ще бъде по-малка от предишни години. „Доколкото знаем, на българска територия също имало засушаване, язовирите били почти празни. Очакват ни доста трудности, каква Февзи Балкан.  

"През есента и зимата нямаше достатъчно дъждове. През април може да завали, но количествата няма да са достатъчни. По всяка вероятност до месец ноември може да се очаква продължителен период на сушаво време", е прогнозата на турския учен проф. д-р Беркант Йоздемир, споделена на конференция за климатичните промени. 

И у нас има индикатори, които връщат спомените от по-миналата година, когато много земеделски площи пропаднаха заради сушата. Близо 10% от посевите с рапица в Добричка област са в лошо състояние заради неравномерно поникване, предизвикано от сушата през есента. Пред Агри.БГ родните зърнопроизводители споделиха, че след сеитбата на пролетниците е особено важно да има валежи със стопанско значение. В Сливенско например почвата не заддържа дълго влагата, а в Бургаско морският вятър често гони дъжда.

В сезонната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология пише, че може да се очаква пролетта на 2022 г. да е по-топла и с по-малко валежи от пролетта на 2021 г. „Лято (юни-юли-август) ще е със средни сезонни температури над нормалните и сезонни количества валеж около и под нормалните. 

Идното лято на Балканите живакът ще достига до 45 градуса по Целзий, а в Централна Европа - до 40 градуса, сочи пък дългосрочната прогноза на mkweather.com. Оттам предупреждават, чепрез 2022 г. ще продължи навлизането на екстремно горещ въздух от Сахара, но от югозапад, а не от юг.