Продължителната суша в Аржентина ще намали значително ще намали добивите на соя в страната и международните пазари вече реагират на тази лоша новина с поскъпване на стратегическата протеинова култура.
 
 
Анализаторите смятат, че производството на соя в Аржентина може да падне тази година с 18% до 45 млн. тона по-малко, спрямо 2017 г., отбеляза farmer.pi. Страната е един от най-големите производители на зърнени култури и на растителни масла в света.
 
Котировките на световните стокови борси не останаха безразлични към лошите новини за реколтата в Аржентина. Прогнозите за времето през следващите две седмици не дават поводи за радост – валежи не се очакват.
 
Цени на соята на Чикагската стокова борса
 
На този фон търговци прогнозират бързи движения на цените на международните стокови борси. Ситуацията е подобна на тази през 2016 г., когато неблагоприятното време в Аржентина предизвика нарастване на търсенето и големи колебания на цените на зърнените култури.
 
Според наблюдатели, реколтата от соя тази година в страната ще бъде 45 -47 млн. тона, докато през 2017 г. бяха добити 55 млн. тона.  За да се компенсира тази загуба, цената на зърното ще трябва да се повиши над 450 долара на тон.
 
На Чикагската стокова борса котировките на соята трайно се повишават, като през последната седмица достигнаха 373.77 долара/ тон – най-висока стойност от 11 юли 2017 г. досега.
 
В същото време Аржентина е най-големият износител на соево брашно в света. Неговата цена също се повиши и достигна 406 долара/тон - това е 18-месечен максимум. Поскъпването е показателно за ефекта от влошените метеорологични условия върху соевата суровина и нейните производни като цяло.
 
 
Според агенция "Блумбърг" соевото брашно е стоката в този сегмент, при която се наблюдава най-голямо поскъпване. Полетата, засети със соята и с царевицата в Аржентина са получили през януари едва около 3.5 см дъжд, което е под 20% от нормалното. В същото време температурите са по-високи от обичайните. Местни фермери казват, че заради времето ще загубят около 30% от реколтата .си
 
По-високите цени на тази протеинова култура ще предизвикат поскъпване и на фуражите, което ще доведе води до по-големи разходи за производителите на месо и мляко.