Времето през следващата седмица ще продължи да бъде горещо и сухо, прогнозират от Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ). Очаква се това да задълбочи дефицита на почвените влагозапаси особено в Западна и Южна централна България.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Агрометеоролозите отчитат, че през второто десетдневие на юли над полските райони от страната не са регистрирани валежи със стопанско значение. Наднормените температури в следващите седем дни ще достигат до 35 градуса, а на места дори до над 40 градуса.

НИМХ: Това ще наруши нормалното протичане на физиологичните процеси и ще доведат до скъсяване на междуфазните периоди при земеделските култури. 

През периода при царевицата, в зависимост от продължителността на вегетационния период при отделните хибриди, ще се наблюдават фазите изметляване, цъфтеж, изсвиляване, формиране на зърното, а на отделни места в Дунавската равнина и млечна зрялост (агростанции Кнежа, Новачене и Силистра). 

При слънчогледа ще протичат цъфтеж, формиране и наливане на семената. Горещото и сухо време през периода ще налага прилагането на повишени поливни норми при зеленчуковите култури и царевицата.

НИМХ: На много места в полските райони отсъствието на влага в орния слой ще възпрепятства и отложи качественото провеждане на сезонните почвообработки.

При трайните насаждения и зеленчуковите култури продължават растителнозащитните пръскания срещу болести и вредители – срещу оидиум и гроздовия молец по лозата, срещу брашнеста мана, плодови червеи и акари при овощните видове, срещу брашнеста мана и акари по зеленчуковите култури. При извеждане на химическата борба да се прилагат продукти с кратък карантитен срок, през хладните часове от деня, съветват експертите.