Сухо и топло за сезона време ще определя агрометеорологичните условия през следващата седмица, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В Добруджа: Сеитба с пълна пара

Навсякъде в равнините райони максималните температури ще надхвърлят 20 градуса, като на много места ще достигат по-скоро летни стойности - 25-27 градуса.

„Лимитиращ фактор за началните етапи от развитието на засетите вече посеви с есенни култури ще бъде недостигът на вода в горните почвени слоеве“, прогнозира Драгомир Атанасов, агрометеоролог в НИМХ.

Специалистът допълва, че през следващите дни изтичат оптималните агротехнически срокове за сеитбата на пшеница в Южна България. 

При засетите в срок посеви от пшеница и ечемик, където почвените влагозапаси не са ограничаващ фактор за развитието им, ще протичат фазите покълване и листообразуване, показват данни на агростанцията Главиница.

При зимната рапица ще се наблюдава листообразуване.

Агротехническите мероприятия през следващите дни са свързани с дълбоката оран на стърнищата и есенното торене с фосфорни и калиеви торове. 

Провеждат се също предсеитбени почвообработки на полетата и сеитба на пшеница и ечемик, прибиране на зимните сортове круши и ябълки

В градините с трайни насаждеия след прибиране на реколтата ще се извършват фитосанитарни дейности - почистване от изсъхнали клони и мумифицирани плодове, остъргване на старата и напукана кора, заораване на окапалите листа. Целта е да се ограничи средата за развитие на болести и неприятели.

Условията ще са подходящи за обследване на посевите със зимни житни култури за появата, повишаването на плътността и засилването на дейността на основни вредители като обикновената полевка, житния бегач, житни мухи и листни въшки.

Особено внимание стопаните ще трябва да обърнат на площите, на които се прилага монокултурно отглеждане.