Силната суша в Италия заплашва производството на пшеница и поради това расте интересът към брашното от кестени. Според учени то не само има полезни свойства за здравето, но и помага да се справим с уязвимостта на продоволствената система, в основата на която стои пшеницата, пише mdpi.com, позовавайки се на публикация в специализираното списание Agriculture 2022.

Вижте как вървят средните добиви от есенници по региони

За да разкрие преимуществата на кестените пред италианските земеделци, екип от учени от няколко местни организации аргументира какви са перспективите на производството на брашно от кестени.

Кестените са били важен и популярен хранителен продукт в продължение на векове. Нерядко са използвани като заместител на пшеницата в различни страни, благодарение на хранителните си свойства и качество, казват авторите. Поради тази причина консумацията на кестени се свързва с доста преимущества за здравето.

За да се получи светлото кестеново брашно, кестените се сушат на горещ въздух в продължение на часове. Полученият продукт може да се съхранява няколко години при температура 4 градуса по Целзий.

Брашното от кестени може да се използва като добавка към ръжено или пшенично брашно или да ги замести в приготвянето на печива, хлябове, макаронени изделия, различни закуски и др. Те са подходящи за консумация от хора с алергии или непоносимост към глутена.

Биохимичният състав на ядливите кестени е близък до състава на редица зърнени култури. Брашното от тях се характеризира с високо съдържание на нишесте, захар и протеини, а също така незаменими аминокиселини, ниско съдържание на мазнини и фибри.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Смут на пазара на нахут. Чака се сериозен спад в доставките

Жътва: Житото прегоря на места в Северозапада

Какво трябва да знаем за лешншковия хоботник?