По-ниски добиви слъчноглед очакват зърнопроизводители в Южна България заради продължителното засушаване това лято. Най-засегнатите райони са в областите Хасково, Пловдив и Пазарджик. Сериозни щети има и върху големи земеделски блокове в област Бургас. Зърнопроизводители от Добруджа също изпитват сериозни проблеми. Пред Фермер.БГ стопани от община Шабла заявиха, че засушаването при слънчогледа е много сериозно и очакват ниски добиви.

 

Заради горещините през последните 3 седмици посевите със слънчоглед са преминали преждевремено във фаза на узрялост, което ще доведе до стартиране на жътвата още в средата на август. Очаква се добивите в засегнатите от сушата земеделски масиви да са между 140 и 180 кг./дка., при 200-300 кг./дка при нормални условия.

 

Цената на слънчогледа от реколта 2015 ще се определя главно от предлаганите количества и качествени показатели. Офертите на зелено за маслодаен слъчноглед стартираха на нива 600-650 лв./тон., но влошените очаквания за добивите се очаква да повишат цената при сделките след жътва на нива от около 700-730 лв./тон.


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!