„Липсата на сняг през зимата и валежи през пролетта доведе до липса на цъфтяща растителност и оттам на достатъчно нектар. Пчелите нямат паша, няма откъде да се хранят”. Това обобщи Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела Добрич 1946” по време на започналото на 28 май на открито изложение „Пчеломания”.

Пчеларство: Измирането на 15-20 хил. пчелни семейства влиза в парламента

Първоначално форумът, организиран от "Добрички панаир" АД,  беше планиран да се проведе в края на март, но заради извънредното положение беше отложен. 

Изложението ще продължи 3 дни. На него посетителите ще могат да открият както пчеларски инвентар, оборудване, специализирана литература, мед и пчелни продукти, така и да обсъдят проблемите в сектора.

В момента пчелите са затруднени с пашата.

„За 2-3 дни изгарят всички цветове на цъфтящите храсти, дръвчета и цветя. Един от примерите е с акацията, която цъфна, но заради сушата не пусна прашец”, споделят още пчеларите.

Причина за по-слабия прашец са и ниските температури. Акацията дава обилна паша при повече дневна топлина и нощна влага. Мед от рапица също няма поради една основан причина - шест пъти са по-малко площите с маслодайната култура в Добричка област. 

„През предходни години през май вече сме събрали сериозно количество мед от акация и рапица. Сега обаче сме закупили по един тон захар, за да подсилим и храним пчелните семейства”, допълва още Галин Георгиев.

„Пчелите имат нужда от приток на храна, за да поддържат силата на колонията. Без храна те свиват развитието си. Ако сега не помогнем на пчелите, после няма да имаме и медодобив”, не крие тревогата си стопанинът. 

Следващите паши за пчелите в района на Добрич са от липа, лавандула и слънчоглед. Това са основните култури, от които предстои да се добие мед. При липата обаче също може да има проблеми. „Ако няма достатъчно въздушна влажност, дори липите да цъфнат, те не пускат нектар”, обяснява Галин.

Галин Георгиев отглежда 120 пчелни семейства в района на село Одринци. Въпреки че в близост е най-големият язовир в Добруджа, сушата си казва думата. Пчеларят реализира повече от половината произведен мед на дребно, при срещи директно с потребителите. Част от меда предава на едро, но не е удовлетворен от цената.

Прекупвачите дават около 3,20-3,40 лв. за килограм мед.

„Това е обидно малко както за нашия труд, така и за труда на пчелите. Ниската цена е една от основните причини много пчелари да се откажат и да продават пчелини, кошери, пчелни семейства и платформи за подвижно пчеларство”, допълва още браншовикът.