През последните дни преваляванията в страната ни накараха да забравим за високите температури и сушата, които хванаха в плен други европейски страни. Най-лошото е, че синоптици прогнозират, че сушата в Европа ще продължи до Коледа, пише Agrarheute.

Времето: Чакат се валежи

Продължителното сухо време винаги е било проблем за земеделците. През тази година обаче всичко изглежда твърде радикално. От Рюген до Андалусия фермерите се оплакват от липса на валежи. Междувременно в мъгливия Лондон регистрират температурни рекорди.

Прогноите сочат, че това време може да се задържи чак до декември. Това поставя перспективите за сеитбата на зимна пшеница, зимен ечемик и рапица под въпрос.

Според експерти от ЕС сушата през 2022 г. е може би най-лошата от 500 години. Това важи за целия Стар континент. Повече от неговата половина страда от последствията от липсата на дъжд и горещите вълни през пролетта.

Има райони, в които не е валяло почти от година. Наред с това нивото на реките спада критично, има проблеми с енергийните доставки и водният транспорт е в криза. Не по-добра е ситуацията за селското стопанство. Добивите не оправдават надеждите на земеделците. И в това няма нищо чудно, тъй като почвата е жадна за вода още от пролетта.

Мониторингът за суша в Германия, например, е наситено червен до дълбочина от 1,8 метра.

Доколко феноменът Ла Ниня е виновен за сушата?

Феноменът Ла Ниня в Тихия океан продължава да разстройва времето във всяко едно ъгълче на планетата. Дъждът неслучайно спря. Ла Ниня променя океанските течения и увеличава въздействието си през последните години.

Какви са перспективите за реколта 2023 г.?

Според експерти рискът от пожари в Европа ще продължи до есента и се очаква да донесе загуби в добивите. Урокът от сушата през 2018 г. може да послужи като ориентир. Тогава сухото време продължи до ноември и доведе до по-лоши условия за развитие на зимните култури. Някои фермери в Германия тогава или засяха твърде късно, или се отказаха да го правят.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермер от Силистренско: На полето е трагедия след проливния дъжд

Зърнопроизводители: 150-180 кг/дка са първите добиви на слънчоглед

Времето: Възможни са напоителни валежи, но и градушки