Жив пример за това как търсенето на информация и работещи чужди практики може да се окаже по-печелившо от личния опит, е животновъдът от Севлиевско Сунай Юсуф Салиаджов. Той е фермер само от две години, но вече е направил ред неща, за да изгради модерно и механизирано стопанство.

Чудо за три дни ли бяха проверките за виртуалните стада?

Сунай споделя пред Националната асоциация за развъждане на говеда от породите Монбелиард и Симентал (НАРМС), чиито член е, че се образова в млечното говедовъдство чрез разговори с компетентни колеги и експерти, много четене и обикаляне, включително на ферми в чужбина. 38-годишният фермер избира животновъдството, защото иска да го прави от дете и сега вярва, че може да постигне мечтата си и да изхранва с това семейството си. Започва от нулата да прави ферма в родното село Петко Славейково, община Севлиево.

„Имаше една порутена постройка и се наложи буквално от нищо да изградя фермата. Рекултивирах парцела, изградих обора и всичко необходимо. В момента имам 21 крави, като имаме намерение да ги увеличим. Всички са порода млечен Симентал. Купих ги още като приплоди от мой приятел в края на 2019 г. Тази порода се адаптира много добре в нашия регион, който е низина в Предбалкана, по поречието на река Росица. Освен това тези животни са много здрави и издръжливи, рядко боледуват при правилно отглеждане”, разказва Сунай.

Още с изграждането на фермата той построява и доилна зала, нещо което много негови колеги с дългогодишен опит в сектора все още нямат. Отглежда животните свободно-боксово с използване на ливадите край фермата „Мястото е много подходящо, тъй като пасището е само на 500 м от обора и животните имат възможност да се разходят и да пият вода, което им се отразява много добре”, обяснява говедовъдът. Единствените работници във фермата са той и баща му.

„Нямаме работници и се справяме двамата. Така сме оборудвали и структурирали стопанството, че дори и един човек може да се справи без проблем. С тази мисъл създадохме фермата, за да не сме зависими от други хора”, споделя още Сунай.

Планира да осеменява само изкуствено, защото добрата селекция му е приоритет. В грижата и изхранването на животните работи с консултанти, спазва стриктно рецептите и дажбите, разчита и на ветеринарните съвети.

Сунай Салиаджов: За мен човек, който не знае, трябва да пита и да слуша компетентни хора, докато се научи. Старая се да си набавя колкото може повече полезна информация и да поправям грешките в движение.

Единственото, което приемам като непреодолима трудност засега, е бъдещата реализация на продукцията и ниската изкупна цена. Тепърва ми предстоят разговори с млекопреработвателите и се надявам, че при добро отглеждане ще постигна търсена и поне малко по-добре заплатена продукция”, споделя плановете си младият животновъд.