55 ловци и техните семейства са получили заразено с трихинелоза месо от отстреляните диви прасета в Крумовградско. Вероятно над 100 човека са консумирали от него и са потенциално застрашени от зараза, съобщава БНР.
 
 
Припомняме, че около новогодишните празници ловци в района на селата Черничево и Тинтява са отстреляли шест диви прасета. Пробите на Областната дирекция по безопасност на храните дават положителен резултат. Месо от две от прасетата обаче вече е било разпределено между участниците в лова.
 
Три седмици след консумиране на месото хората трябва да дадат кръв за изследване, тъй като едва тогава пробите могат да дадат положителен резултат, обясни д-р Таня Беловска. Регионалната здравна инспекция в Кърджали организира вземане на кръв за серологично изследване. Пробите ще бъдат изпратени в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести, допълни тя.
 
До тогава, за да се намали рискът от заразяване, потенциалните носители трябва да започнат профилактично противопаразитно лечение. Оказва се обаче, че аптеките в Кърджали и Крумовград бързо изчерпват наличностите на необходимия медикамент срещу трихинелоза, показва проверка на Радио Кърджали. Уплашени, хората масово пътуват в Турция, за да си набавят липсващия у нас медикамент.
 
На запитване относно наличностите на лекарството у нас, представителството на производителя потвърждава, че дистрибуторите разполагат с достатъчно количество.
 
Хубавото в случая е, че хората са разбрали, че са яли заразено месо няколко дни след консумацията, каза д-р Марин Мухтаров. Ако в този момент се приеме хапче срещу паразита, рисковете той да се развие е нищожен. Химиопрофилактиката трябва да се извърши в достатъчна доза и за дълъг период от време, за да има ефект. Лекарството се изписва само с рецепта, допълни той.