Заради сушата добивите на пшеница в област Сливен са с почти 50 % по-ниски в сравнение с миналогодишните, заяви пред медиите директорът на Областната дирекция по земеделие Тодор Братанов.

Министерството: Жътвата на слънчоглед доста подрани

Жътвата на пшеницата в Сливенско е приключила със среден добив от 242 кг/дка, докато година по-рано той е бил 485 кг/дка. Неблагоприятните климатични условия са довели до 100 % пропадане на общо 9 429 дка с пшеница в областта.

При ечемика средният добив е 214 кг/дка, като на 100 % са пропаднали 523 дка във всички общини. Най-засегната е източната част на областта. При засети 20 067 дка с рапица, средният добив в региона е 191 кг/дка. 

Суховеят попари и надеждата за пролетниците. Жътвата на слънчогледа в района започна по-рано поради изсъхване на растенията.

Въпреки че слънчогледовите пити са узрели, стъблото на растението е изгоряло, съобщават земеделци. Тази година принудени да започнат по-ранна жътва на маслодайната култура се оказаха фермерите в Сливенско, Бургаско, Стара Загора, Ямбол и други области от Югоизточна България.

Експерти прогнозират добив от 100 кг/дка при нормално очакван такъв от 250 кг/дка.

Според оценки на агрономи реколтата, засята в близост до река Тунджа, ще е по-добра. Жегата и температурите до 40 градуса, както и липсата на солидни дъждове обаче са причина растенията да спират да пълнят семките в питите, съобщава БГНЕС.