Очакванията от царевицата в Добричка област спадат всеки ден. След благоприятните условия през пролетта и началото на лятото, когато в Добруджа се изсипаха средно над 250 литра дъжд, настъпи засушаване.

Опитите да се сложи ред в пасищата продължават

Вече втори месец в региона няма валежи. „Към момента има значително занижение на първоначалните прогнозни добиви от царевица в Добричка област. При падналите дъждове през април, май и юни царевицата и слънчогледа заложиха огромен потенциал“, обобщи Георги Герджиков, представител на семенарска компания.

„За наша радост слънчогледът успя да го реализира. Времето му стигна. Сухоустойчивостта при тази култура е друга, той не отделя толкова влага при развитието си“. 

При царевицата обаче картината в Добричка област се променя ежедневно. Основна роля за това има суховеят.

Вятърът в Добричка област, съчетан с високите температури, буквално унищожава царевичните растения отгоре надолу.

„В почвата има вода, но листата вече губят тургора си, тъй като те постоянно изпаряват вода. Това доведе до недобро наливане на зърното, то започна да се спаружва, а това не е нормално за този период. Все още има достатъчно възможност за наливане на зърното, но за наше съжаление силният вятър и високите августовски температури всеки ден намаляват очаквания добив от царевично зърно“, допълни експертът. 

В дълбочина в почвата има налична влага, но в повърхностния 20-25 см слой няма. Това дава допълнителен негативен ефект при развитието на царевицата. Според земеделските стопани от очакваните около 1000 кг зърно от декар ще се приберат средно по 600-700 кг/дка. 

При слънчогледовата култура засушаването не е проблемно, тъй като културата вече е оползотворила наличната влага. През последните години много фермери от Добричка област се насочиха към отглеждането на слънчоглед като втора култура. Веднага след прибирането на реколтата от пшеница и ечемик те сеят ранни хибриди, добивите от които могат да достигат до 200-230 кг/дка. През миналата година при сушата в Добруджа от ранните хибриди слънчоглед, заложени като втора култура, са прибрани от 120 до 150 кг/дка.