На работна група днес Министерството на земеделието е предложило ставките за подпомагане на животни по бъдещата компенсаторна мярка COVID-19, научи Агри.БГ.

Субсидии между двата стълба: Как ще бъдат прехвърлени 140 млн. лв.?

Ето какви са те при таван на стопанство от 7000 евро:

  • Говеда – 53 лв.;
  • биволи – 63 лв.;
  • овце и кози – 10 лв.;
  • птици – 0,08 лв.;
  • свине – 1 лв.;
  • пчелно семейство – 5 лв.

От тук нататък следва свикване на Комитет по наблюдение на ПРСР в най-кратък срок. Чак тогава предложението се изпраща за одобрение на Европейската комисия (ЕК).

„Има готовност да се кандидатства през месец юли, а изплащането на средствата да е евентуално през септември“, казват от бранша.

Важен момент е, че всички стопани ще могат да кандидатстват директно само с едно заявление, без да прилагат каквито и да е било доказващи документи.

Ставките, предложени от МЗХГ, са след анализ на анкета, на която са отговорили всички браншови организации в сектора. Съобразно отговорите експертите са направили формулировка как могат да защитят тези средства пред ЕК. 

Потърсихме за коментар представители на бранша. От Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) приемат ставката специално за овце и кози като част от очакваните мерки за подпомагане на животновъди. Те не изключват опцията de minimis, както и плащане с част от обещаните 140 млн. лв., които се планират да бъдат прехвърлени от ПРСР 2021 към директни плащания по Кампания 2020.

"Приветстваме всяка мярка, която допринася за повече приходи на овцевъди и козевъди, но не гледаме на нея изчерпателно", казват от НОКА.