Субсидиите за качествени плодове и зленчуци да бъдат изплатени в средата на месец февруари очакват стопаните.
 
По настояване на Асоциацията на овощарите в България и благодарение на добрия диалог с екипа на министър Танева очакваме да ни бъдат изплатени средствата по схемата за качествени плодове и зеленчуци от средата на февруари, каза за Фермер.БГ Живка Гроздева, член на УС на Асоциацията. На среща с производители на плодове в гр. Русе министър Десислава Танева ни увери, че от 16 февруари тази година ще започне изплащането на финансовите средства по Схемата за качествени плодове и зеленчуци. 
 
Овощарите спешно се нуждаят от тези средства, за да могат да ги вложат в производството си. През изминалата 2014-та година неблагоприятните метеорологични условия и Руското ембаргото нанесоха огромни загуби на нашия сектор.
 
Топлата и влажна зима също дава повод за притеснение на производителите на плодове. Високите температури и обилните валежи ускоряват процеса на развитие на гъбните болести по овощните видове. Затова е необходимо още по рано на пролет да бъдат извършени  съответните растително-защитни мероприятия за превенция на икономически вредните болести, посочи Гроздева.
 
От 5 февруари в областните дирекции на ДФ “Земеделие” започна приема на документи за кандидатстване по “Националната програма за контрол на вредители по трайните насъждения през зимния период“. Схемата е нотифицирана и ще бъде прилагана до края на 2020 г..

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!