За четвърта поредна година, традиционният фестивал на малината, ще се проведе в Лозница. Събитието ще се състои на 10 август от 11:00 ч. Това съобщи Божидар Петков, организатор на събитието и председател на Българската асоциация на малинопроизводителите (БАМ-Я) за Фермер.БГ.
 
 
Традиционно е предвидена интересна програма през целия ден. Събитието ще премине под патронажа на Министерство на земеделието, храните и горите и на Държавен фонд „Земеделие“.
 
„Както винаги ще има изложение на малинопроизводители, а също малинокомбайни и малогабаритна техника за отглеждане на този вид култури. На фестивала ще могат да се видят още торове и препарати за малини и ягодоплодни, а също така и системи за капково напояване. Ще бъдат представени различни сортове от сладките плодове, а също и нови иновативни технологии по отглеждане и прибиране на малиновата реколта“, разясни Петков.
 
В същото време ще покажем, как малинопроизводителите сами „ефтанизират" собствените си насаждение при съмнение за опасни болести, за да си предпазят останалите насаждения и своите съседи без да правят от това  драма, посочи председателят на БАМ.
Организаторите очакват над 200 души – производители от цялата страна.
 
„Най-голямата полза от изложението е в това,че производителите на ягодоплодни от цяла България ще имат възможност да се срещнат и да обменят знания и опит, да споделят постижения и проблеми, а също така да се запознаят с новостите в бранша, както от техническо така и от технологично ниво“.
 
П Р О Г Р А М А
11:30 – 12:30 ч. Откриване
12:30 – 13:00 ч. Разглеждане на изложението
13:00 – 14:00 ч. Среща с представители на МЗХГ – обсъждане на политиката за бранша в краткосрочен и дългосрочен план
14:00 – 16:00 ч. Посещение на малинови полета и демонстрация на малинокомбайни
16:00 ч. Музикална програма