Ниските температури, които сковаха Северозападна България през последните дни могат да създадат проблеми на част от стопаните.

Овощарите в Северозапада проплакаха: И тази година май ще е нулева

"Студът скова в момент, в който опасността за посевите е сравнително малка, защото повечето ниви вече са братили и са по-устойчиви", коментира за Агри.БГ агроном Валя Петрова.

Важно е обаче стопаните често да правят обходи и то не толкова заради ниските температури, а заради снежната покривка. Стара истина е, че тя е тази, която пази дори по-слабо развитите растения от студовете.

"По-сериозен проблем обаче може да имат хората, чиито ниви бяха наводнени от придошлите местни реки в края на миналата седмица. Цялата излишна влага, която не е успяла да попие в дълбочината на почвата има опасност да замръзне и да увреди растенията", пояснява специалистът.

Силно наводнени всъщност бяха много терени в общините Мездра, Враца и Криводол. Във Врачанското село Бели извор например придошлата река отнесе желязно мостче, което осигурява достъп до земеделските площи и хората се надяват то да бъде възстановено до пролетта, когато ще трябва да започнат да работят на полето. В село Горно Пещене пък водата от местната река заля голяма част от най-ползваните ливади и това притесни стопаните.

"Миналата година имахме проблем със сушата. Ако тази имаме пък с водата, ще е направо убийствено", коментира стопанинът Тодор Тодоров.

"За ливадите няма опасност дори и водата да не се е оттекла съвсем преди да паднат температурите. Няма да попречи тревата да избуи напролет", успокоява от своя страна агроном Петрова.

Ниските температури не са нещо необичайно за региона, но такава рязка смяна на прекалено топло с много студено хората твърдят, че не помнят да е ставало. При положителните 12-14 градуса буквално на другия ден осъмнаха с 0, а още 24 часа по-късно живакът падна на -8 градуса.