Пожълтели, клюмнали, дори почернели растения – това е гледката от посевите с рапица в Добричка област. „Това се дължи на студовете, които поразиха пшениците. Рапиците също са опърлени“, потвърди Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Тревога и за пшеницата в Добруджа

"Към момента обаче нямаме притеснения за площите, на които имаме добре вкоренени растения. Там няма да имаме проблем“, допълни производителката.

Поражения се очакват при тези посеви, на които поникването е по-късно и по-неравномерно. За рапицата на тези полета може да има фатални последствия, ако не е успяла да направи добър корен. 

„Като цяло се надяваме да няма сътресения и при тази култура“, обобщи още Радостина Жекова, визирайки масовото пожълтяване на площите с пшеница в Добричка област. 

През есента на 2020 г. в региона бяха заложени близо 60 000 дка с рапица. Това се случва след няколко години на провалени реколти и разорани площи с маслодайната култура. Поредицата от провали отказаха фермерите да сеят рапица и това доведе до спад на площите.

През лятото на 2020 г. в Добруджа беше прибрана реколтата от едва 29 000 дка с тази култура. Година по-рано по полетата имаше близо 180 000 дка.

Тогава обаче заради неблагоприятните климатични условия – суша и студ, пропаднаха близо 60 000 дка. Добивите през 2020 г. също не бяха на ниво като фермерите пожънаха средно по 202 кг/дка – около двойно по-малко от обичайното. 

Сега основният въпрос е дали рапицата ще успее да преодолее пораженията от студа и дали няма да се наложи разораване на посевите. 
Според агрономи от семенарски компании това зависи както от срока на сеитбата и от валежите след това, така и селекцията. През последните години отглеждането на рапица беше компрометирано заради сушата. Такива бяха условията през есента на 2020 г. След тоталното засушаване в продължение на месеци есенната сеитба премина в трудни условия – с тежки предсеитбени обработки, в почва на пепел или огромни твърди буци.  

Затова сега е от изключително значение доколко и как са успели да поникнат рапичните растения и дали са успели да се вкоренят добре през есента. 
Прогнозите на синоптиците за студове и отрицателни температури през следващата седмица също не успокояват земеделските стопани. 

В отговор на климатичните предизвикателства на българския пазар вече се налагат семена както с висока сухо- и студоустойчивост през рисковите зимни месеци, така и такива, които понасят по-късна сеитба при по-влажна и студена почва.