Васил Глутников бе част от групата студенти в Аграрния факултет на Тракийския университет, Стара Загора, които на 8 ноември посетиха винарска изба „Вила Юстина“ и козеферма „Агро Юстина“ в полите на северните Родопи. Там те се запознаха с добрите практики за приложение на инструментите на ОСП.
 
„Днес останах с много добри впечатления. Доста интересна беше лекцията, която ни изнесоха във вилата. Там ни обясниха как стоят нещата с финансирането, с подпомагането на проектите по земеделие. Говорихме за иновации в земеделието, как ще се развиват нещата в бъдеще, накъде гледа Европа и т.н. Което беше доста интересно и е полезно за всеки, който иска да се занимава със земеделие“, споделя впечатленията си Васил, за проекта, част от кампанията "ОСП работи за нас", организирана от АгриГейт Медия, Институт за агростратегии и иновации и Смарт Агростарт.
 

По думите на студента на този етап от неговото обучение не се обръща достатъчно внимание на ОСП и възможностите, които предоставя.

„Аз за първи път чух днес да се говори за селскостопанска политика. По-скоро до сега ни преподават единствено историята на земеделието в България и различните институции, които функционират в нея, но за ЕС, за земеделие, за фондове, за програми почти нищо не се говори“, коментира първокурсникът.
 

 

Обнадеждаващо е, че младите хора, които смятат да се занимават със земеделие, сами търсят информация за ОСП.

„Интересувам се, да, гледам да чета всякакви неща. Конкретно за политиката – гледал съм в Интернет критерии за програми и т.н., но днес доста обстойно ни обясниха как стоят нещата и накъде искат да се развиваме, понеже казаха, че ние, младите хора, сме бъдещето“, разсъждава студентът. 
 

В университета бъдещите земеделци трупат идеи за бъдещата си реализация, но имат нужда и от мотивация и ясни насоки.

„Имам много сериозни планове. Много затвърдени. Смятам да ги осъществя. Обнадеждиха ме доста във вилата. Специално госпожа Светла Боянова много добре ни подейства, даде ни малко стимул. На фона на това, което тук всеки би ти казал. Трябва само да не се отказваме“, убеден е младежът.
 

Посещението във винарната и козефермата в с. Устина показаха на студентите как реално ОСП може да работи и за тях, стига да пожелаят.

„Този, който търси, намира. Този, който не търси, не задава въпроси. Този, който търси, винаги ще намери информация, особено в днешно време“, категоричен е Васил.
 
Следете темата и на cap4us.fermer.bg