Стопани в Северозападна България правят двойни тунели в оранжериите, за да спестяват от отопление поне в този сезон. Това е дилемата пред която със застудяването на времето са поставени стопани в Северозапада.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Районът е традиционно студен и не той е проблем за хората. По-скоро са притеснени от рязкото падане на температурите. Градусите тази зима дори там не падаха често и много под нулата и това излъга очакванията им. 

„В края на февруари вече предвкусвахме мека и топла пролет и това ни радваше. Да, ама с природата шега не бива! Не бива и да си правиш сметки без кръчмаря. Ето как се разлюти Баба Марта и освен, че засипа със сняг, смъкна здравата и живакът в термометрите. На не пикираният разсад му метнахме един допълнителен тунел, за да не се налага да топлим много. Да, ама не! Точно сега сме започнали да пикираме и ще трябва да засилим отоплението, ако искаме нещо да отгледаме“, обяснява Красимир Каменов, който отглежда разсад и оранжерийни зеленчуци.

Разходът на горива тепърва ще оскъпява и двете.

„Да речем, че при нас няма да е толкова тегаво положението, защото имам печка с въздуховоди на твърдо гориво, което съм купил лани още на по-ниските цени. Ама с тока, без който няма как вентилаторите да вкарват топъл въздух в оранжерията, как ще стане?! Да не говорим за колеги от района, които си направиха отоплението на газ! Просто не знам как ще се оправят и какви цени ще калкулират, колко ще им излезе разсада и колко ще им струват зеленчуците. То даже аз, дето съм се изхитрил с горивото поне малко тая година, ще трябва да продавам по-скъпо, та да мога да осигуря отопление за следващия сезон, защото и твърдото гориво скочи, та подскочи“, коментира стопанинът.

Той вече проверил и твърди, че според дългосрочната прогноза за времето, студената мартенска вълна ще е дълга и дори след една седмица щяло да стане още по-студено, което ще означава необходимост от още повече горива за отопление. Стопанинът е категоричен, че единственото, което ще може да задържи като цена е разсада за воден лук и праз, които е засадил на високи лехи на открито.