Образувалата се тези дни трайна снежна покривка в по-голямата част от полските райони на страната е защита за есенните посеви от въздействието на ниските отрицателни температури, на места под минус 17 - 20°С, които се прогнозират в края на първото и началото на второто десетдневие на януари.Това гласи прогнозата на агрометеоролога в НИМХ-БАН Дукена Жолева. 
 
 
Тези стойности при отсъствие на снежна покривка и по-продължително задържане ще бъдат критични не само за късно засетите зимни житни култури, които прекратиха вегетацията си във фазите поникване и трети лист, но и за част от посевите във фаза братене. Температури от този порядък, в условия без снежна покривка, ще застрашават от измръзване и зимната рапица, особено посевите неуспели да формират розетка през есенната си вегетация.
 
Ниските януарски температури ще поставят на изпитание студоустойчивостта и на някои трайни насаждения. Стойности под минус 17-18°С ще представляват опасност за пъпките на лозите, особено на десертните сортове, а под  минус 20-21°С – за плодните пъпки на голяма част от сортовете  праскови. В районите с регистрирани критични температури за лозите се препоръчва своевременно вземане на проби за установяване на евентуалните повреди от измръзване, с цел определяне на правилен подход при провеждане на предстоящите резитби.